У Запоріжжі можна отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

08.09.2023 17:00

За словами спеціалістів, запорізькі діти також мають право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій. Це питання регулює постанова, що була створена урядом у 2017 році, коли діяла антитерористична операція на території Донецької, Луганської областей. Тоді цей статус отримали понад 300 дітей, які виїхали з окупованих територій до Запоріжжя.

З 1 червня постанова запрацювала по-новому, і тепер в ній з'явились такі визначення як територія, на якій ведуться (велися) бойові дії, територія активних бойових дій, окупована територія.

- З пільг, які є на сьогодні, це безкоштовне харчування в закладах освіти. Також актуальні для нашого міста варіанти психологічної, гуманітарної міжнародної допомоги. Це все дуже важливо для того, щоб дитина, яка зазнала фізичного чи психологічного насильства, могла отримати необхідну допомогу та подолати негативний вплив війни, вона не повинна залишатись з цим на самоті, - зазначила начальниця служби (управління) у справах дітей Наталія Сиворакша.

За її словами, під статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, підпадають зокрема діти або особи, які під час воєнних дій отримали каліцтво, поранення, зазнали психологічного чи фізичного насильства, були викрадені або незаконно вивезені за межі України.

Щоб оформити цей статус, батькам чи офіційним представникам дитини спершу треба звернутись до Запорізького міського центру соціальних служб.

- У разі психологічного насильства батьки або законні представники дитини звертаються у Запорізький міський центр соціальних служб. На першому етапі працюють фахівці центру - вони роблять психологічну оцінку, тобто висновок щодо потреб сім’ї, а далі з цим документом, а також зі свідоцтвом про народження дитини, з довідкою з місця реєстрації або ВПО та з паспортом заявника їх направляють до відділу служби у справах дітей за місцем проживання, де спеціалісти роблять обстеження житлового-побутових умов та готують розгляд заяви на засідання комісії з питань захисту прав дитини, і як результат - присвоюється статус дитини, що постраждала внаслідок бойових дій, - проінформувала Наталія Сиворакша.

Також вона зазначила, що акт обстеження житлового-побутових умов потрібен для постановки дитини на облік, що потребує постанова Кабінету міністрів України.

З моменту оновлення постанови вже 39 дітей Запоріжжя отримали цей статус, ще більше 50 заявок - на розгляді та опрацюванні. Допоки жодної відмови у наданні статусу не було.

Наразі, за словами спеціалістів, за цією послугою звертаються вимушено переміщені особи, але експерти наголошують - право на отримання статусу дитини, яка постраждала від бойових дій, мають і мешканці Запоріжжя. Єдина умова - щоб дитина була разом з батьками у місті для проходження психологічної експертизи.