У Запоріжжі люди з інвалідністю та особи поважного віку можуть безкоштовно отримати крісла колісні та ходунки

08.09.2023 14:30

Крісла колісні, палиці, милиці, ходуни, протези, ортези, ортопедичне взуття та інше. Запоріжці з інвалідністю та особи поважного віку, які мають медичні показання для забезпечення відповідними засобами реабілітації, можуть отримати їх безоплатно. Сюди також відносяться меблі та засоби орієнтування, спілкування, які полегшують побут, а також допоміжні предмети особистої гігієни.

Як розповіла заступниця начальника відділу про роботі з пільговими категоріям громадян управління соціальної підтримки населення департаменту соціального захисту населення міськради Леонтіна Коренєва, в Україні особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші особи забезпечуються засобами реабілітації. Відповідний Порядок № 321 був прийнятий ще у 2012-му році й відтоді кілька разів зазнавав змін. Найсуттєвіші, які не втрачають сили і понині, були внесені у червні 2021-го року.

- З червня 2021 року ми перейшли на нову систему забезпечення засобами реабілітації. Що змінилося? Раніше, як тоді були управління соцзахисту по районах, вели людину від прийому до видачі засобів реабілітації. Тобто ми приймали, укладали договори з підприємствами, брали участь у співфінансуванні і оплачували цей засіб реабілітації. З 1 червня 2021 року наша функція обмежується прийомом документів. Ми все одно допомагаємо людям, супроводжуємо їх, але наша основна функція – прийняти людину і розказати, на що саме вона має право. Супроводжуємо ми її вже тільки в інформаційному плані, - зазначила Леонтіна Коренєва.

Тож, діти та цивільні дорослі з інвалідністю можуть безоплатно отримати допоміжні засоби реабілітації. Для цього треба скласти відповідну заяву. Допоможуть з цим у відділах прийому громадян департаменту соціального захисту населення за зареєстрованим або задекларованим місцем проживання, тобто у кожному з районів міста.

Підкріпити заяву необхідно оригіналами документів: паспортом та карткою платника податків. А ще – індивідуальною програмою реабілітації пацієнта, якою передбачене протезування чи ортопедичне взуття. Для цивільних дорослих обов’язковий і висновок медико-соціальної експертної комісії – МСЕК, або лікарсько-консультативної комісії - ЛКК, пільгове посвідчення. Для тих, хто звертається за ортопедичним взуттям, протезами, активними колісними кріслами необхідна також довідка з місця роботи/навчання, а для внутрішньо переміщених осіб - про взяття на відповідний облік.

- Перш за все необхідно звернутися до відділу прийому громадян департаменту соцзахисту за зареєстрованим місцем проживання. Якщо людина не може, наші спеціалісти виходять адресно та консультують щодо порядку забезпечення засобами реабілітації. Розказують про можливість користування "Електронним кабінетом особи з інвалідністю", а також сайтом Мінсоцполітики. Надають матеріали щодо переліку підприємств, матеріалів, засобів реабілітації. Тобто людина від нас йде вже знаючи, що саме вона хоче і де буде замовляти. Також ми ознайомлюємо з сумісністю засобів реабілітації, адже не всі вони можуть використовуватися одночасно, - додала Леонтіна Коренєва.

Потім заяву та зібраний пакет документів передадуть до регіонального відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. Там сформують електронне направлення. З цим документом необхідно звернутися до обраного протезно-ортопедичного підприємства. Його фахівці підберуть необхідний виріб. Останій фінальний крок – забрати свій засіб реабілітації.

Право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації мають особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, особи похилого віку, жінки, дівчата після мастектомії, а також військовослужбовці, особи рядового начальницького складу різних військових формувань, силових структур, а також мирні громадяни, які у період воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях проживали безпосередньо в районах, що піддавалися збройним нападам з боку рф.

Зазначимо, до департаменту соціального захисту населення міськради від початку року звернулися понад 2,5 тисячі осіб за майже 8 тисячами найменувань виробів.