У Запоріжжі обговорили особливості навчання під час повітряних тривог

11.09.2023 16:50

Можливість безперервного навчання, а саме - онлайн, без зупинки на час повітряних тривог – сьогодні, 11 вересня, під час робочої зустрічі розглянули заступник міського голови Анатолій Васюк, представники департаменту освіти і науки міськради, а також територіальних його відділів, ради директорів шкіл міста, силових структур і громадських організацій.

Відповідна петиція – щодо онлайн-навчання під час повітряних тривог – була опублікована на сайті міськради ще на початку вересня і вже набрала необхідну кількість голосів: 1632 з-поміж 750 потрібних для її подальшого розгляду.

- Батьківська громада схвильована і схвильовані всі освітяни тією тривалістю повітряних тривог, яка на сьогодні не дає можливості якісного викладання під час уроків. Постійне переривання освітнього процесу призведе до освітніх втрат. Постає питання безпеки учасників навчально-виховного процесу, тому що за всіма нормативно-правовими вимогам під час повітряної тривоги повинна проводитися перерва і повертатися повинен вчитель тільки після того, як пролунає відбій, - зазначила директорка департаменту освіти і науки міськради Юлія Погребняк.

Нагадаємо, з 1 вересня у Запоріжжі запроваджено «дистанційку». Напередодні навчального року батьки учнів запорізьких шкіл виступили «за» таку форму здобуття освіти – тобто онлайн. На зустрічі секретаря міськради Анатолія Куртєва з представниками батьківських комітетів батьки та педагоги одноголосно заявили, що навіть попри те, що в багатьох школах міста вже облаштовано найпростіші укриття, очне проведення занять в умовах частих ракетних атак для них абсолютно неможливе.

Тим часом на неможливості організації освітнього процесу без переривання на час оголошення повітряних тривог наголошують фахівці. Це регламентують відповідні нормативно-правові документи. У випадку сигналу небезпеки педагогічні працівники повідомляють про це здобувачів освіти, припиняють уроки чи навчальні заняття і нагадують дітям про необхідність переходу у безпечні місця у супроводі батьків чи відповідальних осіб.

- Питання дійсно дуже складне і наразі ми опрацьовуємо будь-які варіанти забезпечення якісної освіти. Але я хочу сказати, що безпекова ситуація посідає пріоритетне місце і ми не можемо йти проти безпекової ситуації - примушувати вчителів брати на себе відповідальність за дітей для забезпечення безперервності освітнього процесу. Сьогодні були запрошені представники ДСНС, які озвучили особливості саме цього напрямку. Дійсно, вчитель повинен перериватися. Але думаю, що сьогодні, разом з педагогами, з батьківською громадою ми знайдемо "золоту середину", яка дасть змогу покращити освітній процес, - наголосив заступник міського голови Анатолій Васюк.

У свою чергу педагоги й представники департаменту опрацьовують можливі варіанти пошуку компромісу у цьому питанні з дотриманням всіх безпекових умов і збереження якості освітнього процесу. Також в обласному центрі триває облаштування укриттів у навчальних закладах, зокрема укомплектування їх засобами доступу до мережі Інтернет.

- Сьогодні є виклики, з якими треба працювати. Доопрацьовуємо питання доступу до Інтернет-мережі і робочих місць для вчителів – будемо далі продовжувати цю роботу. Але я хочу нагадати, що до укриттів вільний доступ мають також всі мешканці міста, які проживають поблизу закладу освіти. Тобто постійно відкритий доступ і умови, які можливо використати в укриттях з робочим місцем, доступом до вай-фай, - додала Юлія Погребняк.

Вже згадана петиція буде розглянута фахівцями департаменту освіти і науки міськради, а також на засіданнях депутатських комісій. Остаточне рішення щодо петиції прийматиметься депутатами на найближчій сесії міської ради.