У Запоріжжі обговорили питання інтеграції системи централізованого теплопостачання

02.02.2018 15:10

У міськраді відбулась презентація техніко-економічного обґрунтування актуальних варіантів інтеграції системи централізованого теплопостачання міста. В рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» було проведено дослідження питань інтеграції теплових мереж м. Запоріжжя. Робота велася групою вчених, консультантів проекту USAID спільно з представниками міської влади.

В рамках проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» було проведено дослідження питань інтеграції теплових мереж м. Запоріжжя. Робота велася групою вчених, консультантів проекту USAID спільно з представниками міської влади.

- Ми плідно працювали з містом, дякуємо міській владі за відкритість. Цей напрямок цікавий не лише для Запоріжжя, а й для всієї України. Хочу зазначити, що в Запоріжжі є гарні передумови для інтеграції. Це наявність великих, середніх і дрібних котелень. Є потенціал використання скидної теплової енергії промислових підприємств. Також джерелом скидної теплової енергії в Запоріжжі можуть бути ЦОС-1 і ЦОС-2, - зазначив в ході презентації доктор технічних наук, консультант проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Євген Нікітін.

За словами Євгена Нікітіна, в ході вивчення варіантів інтеграції теплових мереж, було визначено три перспективні проекти. Вони пов'язані з використанням вторинного тепла міського проммайданчика, зокрема, комбінату «Запоріжсталь».

Як розповів на презентації Євген Нікітін, проект має велику соціальну значимість. Його реалізація дозволить більш ніж в два рази знизити паливну складову собівартості теплової енергії для теплопостачання міста та знизити залежність тарифу на теплову енергію від ціни природного газу. Це дозволить стабілізувати тариф на теплову енергію для населення, а в перспективі, після закінчення терміну окупності інвестицій, можливе зниження тарифу на теплову енергію в порівнянні з тарифом на теплову енергію, вироблену газовими котлами. Крім підвищення енергетичної незалежності міської системи теплопостачання, реалізація проекту дозволить скоротити кількість викидів СО2 в атмосферу.

В ході презентації проекту його перспективність відзначив директор концерну «Запорізькі теплові мережі» Олександр Грек.

- Спільно з консультантами USAID ми опрацювали цей проект дуже детально. У місті є великий обсяг промислового тепла, яке не має вторинного застосування. Звичайно ж, потрібно використовувати його в сучасних тенденціях. Ми бачимо, що даний проект має позитивний економічний ефект, як для постачальника теплової енергії, так і для міста - споживача цієї теплової енергії, - зазначив Олександр Грек.