У Запоріжжі триває ремонт водостічних систем

14.09.2023 09:45

Запорізькі комунальники продовжують приводити до ладу каналізаційні зливові системи. Зокрема, водовідвід у Хортицькому районі з роками значно зносився, всередині утворилися засмічення, а на стінках з’явилися тріщини. Підрядники виконали телеінспекцію, прочистили трубу та встановили нову – з полімерних матеріалів.

Асфальтове покриття по вулиці Світлій, що у Хортицькому районі, значно просіло через пошкодження дощового водостоку. Система тут не ремонтувалась майже сорок років і, за словами фахівців, без термінового втручання існувала загроза провалу проїжджої частини. Аби виявити джерело протікання у трубах, розкопувати дорогу не стали, підрядники використали сучасне обладнання та виконали телеінспекцію за допомогою робота.

- Ми проводимо роботу без розриття дорожнього покриття, так званим методом санації. Він включає в себе спочатку телеінспекцію, тобто фіксацію стану мережі зливової каналізації. Підрядна організація використовує для цього автоматизований робот, який здатен проходити весь колектор зливової каналізації і здійснювати відеофіксацію, відеозйомку стану всієї мережі по колу, з будь-якого ракурсу і оцінити вже ступінь її непридатності, – розповів директор департаменту муніципального управління Запорізької міської ради Віталій Лисенко.

Після оцінки стану труб зливової системи підрядники розпочали ремонт 70-метрового водовідводу. Для цього у стару пошкоджену бетонну трубу затягують нову з еластичного матеріалу. Далі — працюють нагрівальні машини. Фахівці розповідають - метод санації є найбільш перспективним у ремонті зливових водостоків, адже дозволяє не тільки уникнути затратних земельних робіт, а ще й виконати заміну труб у стислі терміни.

Підрядники вже завершили ремонт водостоку на проспекті Металургів. Також цьогоріч планують реконструювати такий самий об’єкт на перетині проспекту Соборного та вулиці В’ячеслава Зайцева, який теж потребує реконструкції.