У Запоріжжі розповіли про особливості шкільного дистанційного навчання

15.09.2023 18:05

З 1 вересня запорізькі школярі навчаються на «дистанційці» - допоки єдиній прийнятній формі навчання, з урахуванням всіх безпекових умов. Так, в одній із спеціалізованих шкіл міста, що розташована у Комунарському районі, зокрема, розповіли про організацію освітнього процесу саме у їх закладі, з урахуванням технологій дистанційної освіти.

Нагадаємо, батьки учнів запорізьких шкіл виступили «за» дистанційну форму здобуття освіти у новому навчальному році. На зустрічі секретаря міськради Анатолія Куртєва з представниками батьківських комітетів батьки та педагоги одноголосно заявили, що навіть попри те, що в багатьох школах міста вже облаштовано найпростіші укриття, очне проведення занять в умовах частих ракетних атак для них абсолютно неможливе.

- Особливістю нашого міста є те, що ми перебуваємо у зоні, яка наближена до активного ведення бойових дій. Це слід враховувати. Ми перебуваємо в тій зоні, коли до нас можуть долітати ракети залпового вогню. Пріоритетом для організації освітнього процесу саме у нашому місті, з урахуванням безпекових умов, є ось така форма організації освітнього процесу. Розпочався він своєчасно - 1 вересня. Системно працювали всі заклади освіти у минулому навчальному році і саме з використанням технологій дистанційної освіти дітей, - наголосила заступниця директора департаменту - начальниця управління з питань розвитку освіти департаменту освіти і науки міськради Наталія Вітковська.

Так, в умовах безпекової ситуації, яка склалася на сьогодні, одна зі спеціалізованих шкіл міста, що розташована у Комунарському районі, як і решта начальних закладів працює віддалено з використанням технологій дистанційного навчання.

- У розкладі уроків передбачене заняття парами. Головна мета – щоб діти мали менше навчальне навантаження протягом одного навчального дня. Бо навіть якщо у дитини 6-7 уроків, фактично вона вивчає навчальний матеріал з 3-4-предметів. Крім того, наша динамічна група, яка працювала ще у серпні, напрацювала рекомендації щодо того, яким чином найкраще організувати роботу протягом 2-х уроків по 45 хвилин, тобто так, щоб з одного боку дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог до онлайн-уроку, а з іншого – встигнути максимально виконати протягом цього часу і теоретичну, і практичну складову даної теми, - розповіла заступниця директора запорізької спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземної мови №7 Світлана Косаренко.

Користуються у закладі єдиною платформою Google Клас - для створення й впорядкування завдань - а уроки проводять із використанням сервісу онлайн-зустрічей та конференцій Zoom. Зв'язок з усіма учасниками навчального процесу підтримують через електронні журнали й електронні щоденники, групи у Viber та інших месенджерах. У цей же спосіб ширять й інформацію про навчальні досягнення.

Зазначимо, нещодавно батьківську громаду сколихнула ситуація щодо організації освітнього процесу.  Електронна петиція, а саме - онлайн-навчання під час повітряних тривог - з’явилася на сайті міськради і вже набрала необхідну кількість голосів, аби бути розглянутою на засіданнях профільних комісій і сесії міськради. Втім, організація навчального процесу в інший спосіб зараз просто неможлива – це регламентують нормативно-правові документи. У випадку сигналу небезпеки педагогічні працівники повідомляють про це здобувачів освіти, припиняють уроки чи навчальні заняття і нагадують дітям про необхідність переходу у безпечні місця. 

- Пропрацювавши перший тиждень ми, на жаль, побачили, що ситуація більш складана, ніж та, на яку ми розраховували. Тому що дуже часті і тривалі повітряні тривоги фактично не дають можливості працювати як треба. Хоча в межах пари так чи інакше є якась частина часу, коли вчитель може працювати з дітьми, але ми дотримуємося нормативних вимог, які сьогодні вимагають від нас припиняти навчальні заняття під час повітряної тривоги, - додала Світлана Косаренко.

Пані Юлія – мама двох школярів, які навчаються у навчальному закладі. Жінка виховує сина й доньку. Каже, дистанційне навчання нині – це виклик не тільки для дітей, для педагогів, а й батьків також. Втім разом намагаються досягти компромісу. 

- Батькам у цих реаліях важко працювати, адже діткам треба десь щось пояснити, але ми з вчителями підтримуємо зворотній зв'язок, який дуже добре налагоджений і працює ефективно. Вони допомагають дітям у навчанні, на всі питання відповідають, - зазначила пані Юлія.

Тож, як пояснили у навчальному закладі, зважаючи на безпекову ситуацію, вчитель фактично спрацьовує на випередження і готує два варіанти уроку – синхронний, який буде відбуватися онлайн, і асинхронний – матеріали якого вчитель дає учням на випадок оголошення повітряної тривоги. Всі вони публікуються на платформі Google Клас. 

- Це може бути безпосередньо урок, записаний самим учителем, це може бути відеопояснення, або презентація з коментарями вчителя, яка фактично складає опорний конспект уроку. Це можуть бути якісь уже готові онлайн-уроки, які викладені в доступі на платформі «Всеукраїнська школа онлайн», і тоді вчитель складає такий алгоритм дій для учнів, що саме вони повинні зробити і як, переглядаючи цей матеріал, - наголосила Світлана Косаренко.

У закладі додають: якщо учень під час повітряної тривоги перебуває у безпечному місці, визначеному для нього батьками, при цьому маючи можливість користуватися гаджетом з під’єднанням до Інтернету, він може працювати з цими матеріалами. Так само як і решта учнів, які з будь-яких причин не змогли приєднатися до онлайн-уроку, або ж учні сімейної форми навчання чи екстернату.