Представники Запорізької міськради відвідали тренінги ПРООН і Міндовкілля

20.09.2023 14:15

Напередодні UN Climate Ambition Summit 2023 (Саміту ООН щодо кліматичних амбіцій) Програма розвитку ООН (ПРООН) у співпраці з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України у рамках проєкту EU4Climate провела серію тренінгів, присвячених плануванню адаптації до зміни клімату на місцевому рівні.

Участь у навчанні також взяла команда фахівців Запоріжжя, серед яких були заступники міського голови Андрій П’ятницький, Віктор Гординський та Олександр Казанцев, заступник директора департаменту архітектури та містобудування міської ради, заступник головного архітектора міста, начальник відділу планування та забудови міста Леонід Тендітник, начальник управління з питань екологічної безпеки міської ради Гліб Золотарьов та заступник директора департаменту, начальник управління енергетичного менеджменту та інвестицій департаменту економічного розвитку міськради Борис Розсоха.

Відкрила захід заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Вікторія Киреєва. Вона висловила вдячність міжнародним партнерам за підтримку України у впровадженні реформ у кліматичній політиці:

- Нашою стратегічною ціллю є післявоєнне зелене відновлення України за принципом «відбудувати краще, ніж було до війни». Кліматична складова є обов’язковою умовою виділення фінансування для такої відбудови, зокрема, за програмою Європейського Союзу Ukrainian Facility. Тому я вдячна керівництву міст України, які вже працюють у цьому напрямку».

Координатор групи проєктів з енергетики та охорони довкілля ПРООН Роман Шахматенко наголосив, що у своїй програмній діяльності ПРООН в Україні виконує роль інтегратора, об’єднуючи зусилля багатьох партнерів (міжнародних організацій та донорів, урядових інституцій), щоб втілити принцип build back better на національному та місцевому рівнях:

- Врахування заходів з адаптації до зміни клімату буде однією з базових умов для відбудови і розвитку міст України у наступні десятиліття і ми сподіваємося, що знання і навички, отримані під час цього тренінгу, дозволять представникам міст України стати лідерами у своїх громадах у розвитку низьковуглецевої і стійкої до кліматичних змін економіки.

Під час навчання 302 представники органів влади з понад 100 міст України отримали цінні знання та практичні рекомендації щодо того, як здійснювати аналіз впливу кліматичних чинників, за якими ознаками їх класифікувати й на основі яких джерел інформації можна розробляти муніципальні плани адаптації до зміни клімату.

За допомогою провідних експертів проєктів EU4Climate, «Угода мерів Схід» та APENA3 було визначено пріоритетні заходи з адаптації до зміни клімату та виконано інтеграцію цих заходів до Плану дій сталого енергетичного розвитку та клімату (SECAP) кожного з міст-учасників.