Запорізькі педагоги розповіли, як організоване онлайн-навчання школярів

22.09.2023 12:05

Другий навчальний рік поспіль через повномасштабне вторгнення рф запорізькі школярі вимушені навчатись онлайн та з перервами під час повітряної тривоги. Сьогодні вчителі та батьки школярів розповіли, як це впливає на процес засвоєння учбового матеріалу.

За словами педагогів запорізької спеціалізованої школи №72, цей навчальний рік вони почали з повторення пройденого матеріалу для визначення прогалин у знаннях учнів. Вчителі зазначають - це допомогло скорегувати навчальний план, який в умовах воєнного стану є динамічним.

Для онлайн-навчання педагоги цього навчального закладу обрали платформу classroom на основі Google. 

- Наші вчителі постійно вдосконалюють свої професійні навички, проходять підвищення кваліфікації, і тому вже є дуже досвідченими в організації онлайн-навчання. Враховуючи регулярні тривоги, окрім класичної схеми онлайн-навчання ми ще організували освітній хаб, де у вільний від уроків час консультуємо дітей, допомогаємо краще засвоїти матеріал, - розповіла директорка запорізької спеціалізованої школи №72 Тетяна Усова.

Також педагоги зазначають, що утримувати увагу школярів допомагає використання творчих підходів.

- Кожен вчитель розробив свій алгоритм роботи, враховуючи ситуацію. Перш за все матеріал обов'язково систематизується - визначаються другорядні та пріоритетні теми, яким приділяється більше часу. Також ми навчились використовувати різні способи донесення інформації- наші вчителі навіть Ютуб для цього використовують. Щоб визначити, як дитина засвоїла тему, часто робимо тепер тестування. Це допомогає і самій дитині, адже якщо її не влаштовує отримана оцінка, можна перепроходити тести і таким чином закріплювати свої знання, - розповіла заступниця директорки запорізької спеціалізованої школи №72 Олена Горбенко.

Також педагоги зазначають, що для зручності у навчанні дітей у школі є декілька форм навчання, окрім класичної - це сімейна, індивідуальна форма, а також патронаж.

Батьки вважають, що завдяки такій увазі вчителів до їхніх дітей учні отримують якісні знання.

- Я і сама випускниця цієї школи, і тепер троє моїх дітей тут навчаються. Наймолодший син цієї осені пішов у перший клас. Ще один син у шостому класі, а донька у дев'ятому. Звичайно, всі сумують за живим спілкуванням, проте, завдяки вчителям, постійні тривоги не заважають їм навчатися добре. Навіть наш першачок вже полюбив навчання і ображається до сліз, коли оголошують повітряну тривогу і урок переривається, - розповіла мати школярів Анна Григорян.

Враховуючи постійні повітряні тривоги, вчителі школи №72 для кожного уроку роблять подвійну підготовчу роботу.

- У мене зараз подвійна підготовка - для синхронної та асинхронної роботи. Синхронна у нас відбувається з дітьми онлайн, коли немає повітряних тривог. Але на випадок переривання уроку у дітей і їхніх батьків є матеріали для самостійного вивчення. Для цього я завела свій освітній Ютуб-канал, туди викладаю короткі відеоролики з поясненням матеріалу. Цей формат я почала використовувати ще за часів коронавірусу, і тепер він теж стає у нагоді, - зазначила вчителька початкових класів запорізької спеціалізованої школи №72 Ірина Кошмелюк.