В Запоріжжі презентували виставку про Антарктиду

28.09.2023 19:00

В Центральній міській бібліотеці Запоріжжя стартувала нова фото-виставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність». Її презентували спеціалісти Національного антарктичного наукового центру. За допомогою 27 фото вони розповіли присутнім, чи дійсно Антарктида – суто білий континент, як живуть українські полярники та полярниці, чим вони займаються та що досліджують, які тварини та рослини там є?

Вже понад 27 років Україна належить до «елітного клубу» антарктичних країн та проводить самостійні дослідження на крижаному континенті. Ми маємо власну антарктичну станцію – «Академік Вернадський», а віднедавна ще й криголам «Ноосфера», що став флагманом українського наукового флоту.

Саме цим об’єктам присвячено одразу декілька фотознімків на експозиції. На одній зі світлин зображений момент підняття українського прапору над арктичною станцією 6 лютого 1996 року – українські науковці тоді виграли її на конкурсних засадах у Великобританії.

-За допомогою цієї виставки ми хочемо більше розповісти українцям про нашу роботу, взагалі про те, наскільки важливі для України та світу українські дослідження Антарктиди, - розповів фахівець відділу роботи з громадськістю та ЗМІ ДУ НАНЦ Олександр Залецький.

До відкриття виставки долучився також український полярник-рекордсмен, геофізик Юрій Отруба – він вже 7 разів зимував на антарктичній станції «Академік Вернадський», а в останніх двох своїх експедиціях був очільником. В ході заходу науковець розказав присутнім про специфіку своєї роботи та відповів на їх питання.

Декілька робіт на виставці присвячені тваринам Антарктиди – пінгвінам, морським слонам, морським леопардам та китам.

Експозицію світлин з Антарктиди можна побачити у Центральній міській бібліотеці Запоріжжя за адресою вул.Гоголя, 66.