У Запорізьких медзакладах облаштовують укриття

02.10.2023 13:15

В обласному центрі продовжують облаштовувати надійні укриття. Укриття, забезпечене всім необхідним, зокрема розгорнули у КНП «Пологовий будинок №3». В разі чого тут можна не тільки протриматися якийсь час, а й прийняти пологи і надати належну медичну допомогу породіллям і новонародженим.

Раніше просторе підвальне приміщення було захаращене різним непотребом. Оскільки війна поставила під питання успішний перебіг пологів, а також безпеку життя породіль і новонароджених, у закладі прийняли рішення облаштувати укриття належним чином, аби бути готовими до виникнення будь-яких екстрених ситуацій.

- Площа укриття – 357 квадратних метрів. Тут за кошти міського бюджету облаштовані три пологові зали, санвузли для породіль і виконано ремонт водопостачання. Також за кошти бюджету повністю замінена електрика у нашому укритті, - розповіла директорка КНП «Пологовий будинок №3» Лариса Василенко.

Загальна місткість укриття - до 200 осіб – з числа пацієнтів та персоналу закладу. Крім того, у випадку оголошення повітряної тривоги сховатися тут можуть мешканці сусідніх багатоповерхівок, або ж всі, хто в цей час опинився на вулиці поруч з будівлею пологового. Саме укриття умовно поділили на три зони – для комфорту кожної з зазначених категорій. У найближчих планах – продовжити його доукомплектування.

- Укриття велике, простягається під всією територією пологового будинку, Всі споруди з’єднані між собою цими підвалами і тут можуть перебувати люди у момент загрози життю. Нам треба зробити косметичний ремонт стін, підлоги, ще деякі відведення, - додала Лариса Василенко.

У пологовій залі передбачили все необхідне для прийняття пологів – це портативні пакунки з обладнанням, надані благодійниками з-за кордону, запас медикаментів, дитячого харчування, води – питної та технічної, які щотижня оновлюються, а також набори для її фільтрації. Заготували й теплі ковдри, подушки, речі для малечі на перший час. Тим паче, в цьому ж 3-му пологовому будинку від початку ворожого вторгнення понад десятеро жінок таки народили в укритті.

- У нас є можливість не тільки пологи приймати, а й операції проводити. Якщо нагальна потреба буде на кесарів розтин, ліжко-трансформер складається, зносяться інструменти - там вони є на кесарів-розтин - і проводиться операція. У нас, на щастя, таких випадків ще не було, але ми готові надати навіть хірургічну допомогу, - розповів завідувач пологового відділення КНП «Пологовий будинок № 3» Сергій Матиско.

У пологовому кажуть, кожна жінка сама вирішує, чи спускатися їй в укриття під час оголошення повітряної тривоги. Зі свого боку медперсонал передбачив для цього всі можливості й умови.

- Кожна жінка вирішує сама. Ми всім пропонуємо спуститися в укриття. Акушерка обов’язково підходить до кожної жінки і наголошує, що є така можливість. Є жінки, як спускаються – це більшість. Дехто залишається між двома стінами. Виходить в коридор і присідає на лавки, стільці, які там виставлені, - додала Лариса Василенко.