Запоріжжя продовжує налагоджувати співпрацю з містами-побратимами

03.10.2023 13:40

Запоріжжя полягає у побратимських відносинах із вісьмома містами по всьому світу. Серед них – Обергаузен, Магдебург, Ашдод, Бельфор, Лахті. Більшість з них продовжують підтримувати місто в умовах повномасштабного вторгнення рф в Україну. Про результати співпраці, зокрема з фінським містом Лахті, розповіли представники КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя».

Лахті — індустріальне місто і порт в південній частині Фінляндії з населенням близько 100 тисяч жителів. Це перше місто-побратим Запоріжжя. Договір про побратимство сторони підписали в 1953 році за ініціативою фінів. Сталося це через перекладацьку помилку: фіни вважали Запоріжжя містом столярів, а не сталеварів. Оскільки самі вони були мебельниками, співпраця між містами здавалась їм цілком логічною.

- Місто Лахті, наш перший контакт, наше перше місто-побратим. Цьогоріч виповнюється 70 років нашій співпраці. З кожним містом своя історія побратимства і того, як вона відбувається. З містом Лахті, коли був запит від фінських міст, вийшов неправильний переклад. Вони шукали місто столярів, бо це фіни, лісиста місцевість і все, що стосується деревини. В нас було місто сталеварів. І ось на такому казусі ми побраталися і вже після того зрозуміли, що це трішки різні сфери діяльності, але все ж до сьогоднішнього дня ми співпрацюємо, - розповіла директорка КП «Інститут розвитку міста Запоріжжя» Вікторія Агентаєва.

Так, ще у 70-80-ті роки Запоріжжя і Лахті співпрацювали дуже активно: здійснювалися численні обміни делегаціями в різних сферах. З часом партнерство міст переросло в суто формальне спілкування. Але нещодавно Запоріжжя почало працювати над оновленням братерських відносин і вже є певні результати в цьому напрямку.

- Нещодавно ми у складі запорізької делегації їздили до міста Лахті і поновили наші відносини. На жаль, останні кілька років, чи навіть десятиліть, ми не дуже тісно співпрацювали, тож вирішили налагодити співробітництво. Ми перепідписали договір про співпрацю, намітили собі план дій на два роки повністю у кожній зі сфер – це культура, освіта, надзвичайні ситуації, інформаційні, комунікаційні напрямки роботи. Це й взагалі співробітництво наших міст у відбудові Запоріжжя після закінчення війни, - додала Вікторія Агентаєва.

Сьогодні фінське місто Лахті надає прихисток тим, хто через повномасштабне вторгнення рф був вимушений полишити рідні міста і виїхати за кордон. Загалом це 2000 внутрішньо переміщених осіб з України, у тому числі й із Запоріжжя та Мелітополя. Зі свого боку фінські партнери виявляють цікавість і небайдужість до подій в Україні та Запоріжжі зокрема як прифронтового міста.