Запоріжцям розповіли про можливість створити патронатну сім'ю

06.10.2023 13:30

Патронатна сім'я - це оплачувана державою робота, яка створюється як альтернатива інтернатам та спецшколам. Вихователь та помічник вихователя в патронатній сім'ї надають тимчасовий прихисток дитині, яка опинилася у складних життєвих обставинах. Стати патроном може кожен, хто виявить таке бажання та виконає необхідні умови. Про це розповіли сьогодні в управлінні (службі) у справах дітей Запоріжжя.

У Запоріжжі перша патронатна сім'я з'явилася в 2021 році, і до цього часу вона залишається єдиною в місті.

Ця патронатна сім'я складається з подружжя та їхніх трьох дітей, проте протягом вказаного періоду вони вже надали тимчасовий прихисток двом дітям, які мали проблеми в біологічній сім'ї.

За словами представників управління у справах дітей, кожна дитина перебувала у патронатній родині по декілька місяців, після чого одна з них повернулась до біологічної родини, а друга- отримала опікуна.

Таким чином патронатна сім'я - це тимчасова форма сімейного виховання, створена на противагу інтернатам, щоб зменшити стрес для дитини у складних життєвих обставинах, допоки соціальні служби не визначать її подальший статус.

Патронатна сім'я може брати одночасно тільки одну дитину на тимчасове виховання та має надати їй всі необхідні умови для комфортного життя.

- У такої дитини має бути окрема кімната з усім необхідним, мають створюватись умови для навчання, дозвілля. Патронатна сім'я в цьому випадку виступає як вихователь, який допомогає подолати кризові ситуації в сім'ї. Вони співпрацюють з батьками дитини, допомагають їй пережити стрес та повернутись до сім'ї - біологічної чи нової, - пояснила начальниця служби (управління) у справах дітей Наталія Сиворакша.

Вихователь патронатної сім'ї отримує повний соцпакет від держави: пенсійний стаж, відпустку та зарплатню - 5 прожиткових мінімумів. Наразі це понад 13 тис. грн. Також патронатна сім'я окремо отримує кошти на утримання дитини :

  • Для дітей від 0 до 6 років  - 5680 грн;
  • Від 6 до 18 років - 7082 грн.

Одна дитина може перебувати у патронатній сім'ї від 3 до 9 місяців.

За інформацією служби у справах дітей, щоб стати патронатною сім'єю, треба виконати наступні умови:

  • відсутність судимості;
  • не знаходження на обліку наркопсихдиспансера;
  • у вихователя має бути один повнолітній помічник (наприклад, чоловік чи власна повнолітня дитина);
  • має бути житло (своє чи арендоване) з окремою кімнатою для дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах.

Соціальні працівники наголошують - наразі патронатні сім'ї є нагальною потребою для Запоріжжя. Адже нині 114 дітей в місті опинились в складних життєвих обставинах. З них 63 дітям необхідний тимчасовий прихисток, і  тут в нагоді стали би патронатні сім'ї.

- Але патронатна сім'я у нас тільки одна, тому, не маючи альтернативи, ми розподіляємо дітей до спецзакладів по всій Україні - дивлячись, де є вільні місця. Спочатку вони всі проходять обстеження у п'ятій дитячій лікарні, а потім розподіляються по закладах. А далі вже шукаємо дітям опікуна, прийомну родину чи усиновлювача, - пояснила Наталія Сиворакша.

Також соцпрацівники наголошують- щоб стати патронатною сім'єю, необхідно зібрати пакет документів, а потім пройти двомісячне навчання.

За інформацією та з заявками звертатись до служби (управління) у справах дітей.