На підприємстві «Вельтум-Запоріжжя» оновили автопарк

06.10.2023 13:50

Так, ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» оновило парк спецтехніки для вивезення твердих побутових відходів – придбали два сучасні сміттєвози італійської марки «IVEKO», які закріпили за логістичним маршрутами саме у приватному секторі.

Нові сміттєвози випустили на маршрути на початку поточного тижня. Обслуговують вони приватний сектор Дніпровського, Заводського, Шевченківського, Комунарського районів – об’їжджають змійкою вулиці. В плані логістики вони дуже зручні, адже рухаються вузькими і часто незаасфальтованими дорогами.

- Вони нові, оскільки цими вулицями нещодавно їздили старі «ЗІЛи», які вже не мали естетичного вигляду, для них важко було придбати запчастини, особливо зараз, коли в країні триває війна і логістика дуже складна. Ці автівки більш сучасні, в них більший коефіцієнт пресування, тобто вони за один раз беруть набагато більше сміття. Завдяки цьому ми надаємо послугу своєчасно та якісно, - зазначила начальниця відділу логістики ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» Наталя Краско.

Саме у приватному секторі сміття збирають раз на тиждень. Екіпаж складається з двох водіїв та чотирьох вантажників. Працюють позмінно, в режимі «два дні через два». Тобто одночасно на зміну заступають по троє – один водій і двоє вантажників. Сміттєвози оснащені турецьким обладнанням «Hidro-mak». Об’єм бункера - 10 куб. м. Враховуючи коефіцієнт стиснення - в нього влазить 40 метрів куб. м сміття. За один рейс в середньому збирається майже 4 т відходів.

Втім, як розповіла начальниця абонентського відділу ТОВ «Вельтум-Запоріжжя» Олена Говоркова, запоріжці заборгували чималу суму коштів за послугу з вивезення сміття – це мешканці як приватного, так і висотного сектору. Так, станом на 1 жовтня поточного року сума сягнула майже 100 мільйонів гривень.

- Боржників багато, але ми ведемо роботу з ними, наполягаємо, щоб вони сплачували. Послуга надається - пакети вивозяться, а у кварталах чисто. Але ми не можемо вести роботу з боржниками, як це було до початку війни - надсилали попередження з загрозою передачі справи до суду. До кінця військового стану ми цього робити не можемо, але завдяки нашим квартальним комітетам і головам ця робота триває. Є випадки, коли люди приходять і сплачують всі свої борги, - додала Олена Говоркова.

Тариф за послугу з вивезення твердих побутових відходів для мешканців приватного сектору не змінювався з 21 листопада 2021 року і нині тримається на рівні 44,69 грн за кожну зареєстровану особу. Діючі пакети зараз жовтого кольору. На підприємстві пояснюють, що є безліч затятих спекулянтів, які продають фірмову тару, отримуючи таким чином прибуток. Представники «Вельтум-Запоріжжя» ще раз пояснили, чому не варто купувати тару «з рук», адже це жодним чином не звільняє їх від необхідності сплачувати за відповідну послугу підприємству. 

- На даний час дуже багатого людей виїхали за кордон, або мають статус внутрішньо переміщеної особи. Тобто, якщо нам нададуть документ, який підтверджує факт відсутності, що зазначено в законі про ЖКГ, а також Постановою Запорізької міської ради № 359 від 31 травня 2023 року, то можна зробити перерахунок. Особливо тим, хто виїхав за кордон, потрібно надати нам копію паспорта з позначкою про перетин кордону - як виїхали з України і потім як повернулись. Якщо такої позначки немає, нам потрібна довідка від Державної прикордонної служби України, - додала Олена Говоркова.

На підприємстві також прохають запоріжців - мешканців приватного сектору - подбати про благоустрій на прилеглих до своїх будинків територіях, аби не псувати нову спецтехніку і подовжити термін її експлуатації.

- Зараз осінь і сміття виставляють багато. Дуже важко проїжджати новим автівкам нашими вулицями, тому що кожній ділянці ростуть фруктові дерева. Гілки розрослися і схиляються над дорогою. Машина сучасна, в ній багато електроніки, а гілками відриваються бокові дзеркала і пошкоджуєтья кузов автівки. Дуже просимо мешканців трохи підрізати гілки. Тим паче, зараз осінь і це можна зробити, - наголосила Наталя Краско.