До Дня міста в центральній міській бібліотеці відбулася низка заходів

09.10.2023 17:40

Зокрема, організатори провели для запоріжців лекцію, арт-терапію, квест та екскурсію. За задумом організаторів, такий формат дозволив охопити широку аудиторію та дав можливість учасникам дізнатись багато цікавих історичних фактів про Запоріжжя.

В ході лекції кандидат історичних наук, голова наукового товариства імені Якова Новицького Сергій Білівненко ділиться спогадами журналіста, військового та громадського діяча Гаврила Гордієнка про те, яким був Олександрівськ на початку минулого століття. Міщани тоді хоч і розмовляли  українсько-російським суржиком, але підтримували національну свідомість навіть в назвах.

- Власне вже саме місто на той момент було готове до українізації. Тому що для мене завжди, ще коли був студентом, було здивуванням, що площа Шевченка, де зараз Шевченківський район – так називалась ще до всіх революційних подій, - розповідає голова правління Запорізького наукового товариства ім. Я. Новицького Сергій Білівненко.

Одночасно з лекцією на сусідній локації відбувається майстер-клас з малювання. За допомогою кави відвідувачам пропонують створити листівку до Дня міста. В якості зразків – пейзажі старого Олександрівська. Кава на папері набуває світло-коричневого відтінку, нагадуючи сепію - колір старовинних фотокарток. 

- Таке малювання не відрізняється нічим від звичайного малювання акварельними фарбами, але ми тут задіємо ще і сенсорні відчуття. В нас ще буде текстура, буде аромат кави, і це допомагає учасникам трошки розслабитись, актуалізувати свій внутрішній стан, відволіктися від наших проблем і трошки проявити свою творчість, - пояснює арт-терапевтка Олександра Кордулян.

Тим часом в Музеї архітектури шукають скарби. В цьому квесті беруть участь діти від 7 до 12 років. Пошуки дозволяють їм дізнатися багато цікавого про історію Запоріжжя та його архітектуру.

- Насправді тут, в музеї, прихована величезна кількість скарбів, які стосуються нашого міста, і дітям запропоновані різні завдання. В ході виконання учасники знаходять скарби вулиці, скарби у вигляді фотографій. Але щоб все це знайти необхідно використати свою кмітливість, - розповіла кураторка Музею архітектури Ірина Біла.

Таку різноманітну програму організатори влаштували з огляду  на різні вікові категорії відвідувачів. 

- Підготували цікаві заходи для дорослих, але разом з тим і для дітей постаралися – щоб нікому не було нудно. На завершення всіх гостей заходу чекає традиційна екскурсія музеєм, яка кожного разу відбувається в Музеї архітектури у вихідний день, - розповіла заступниця директора Міської публічної бібліотечної системи Запоріжжя Юлія Шевцова.

Також під час заходів відвідувачі змогли дізнатися про архітектурні рекорди Запоріжжя та зіграти у монополію «Старе місто».