У Запоріжжі показали, як організоване дистанційне шкільне навчання

10.10.2023 13:55

З 1 вересня запорізькі школярі навчаються на «дистанційці» - допоки єдиній прийнятній формі навчання, з урахуванням всіх безпекових умов. Так, у запорізькому навчально-виховному комплексі №67, що розташований у Заводському районі, зокрема розповіли про організацію освітнього процесу саме у їх закладі, з урахуванням технологій дистанційної освіти.

Цей навчальний рік в учбових закладах міста розпочався онлайн. Нагадаємо, саме за таку форму навчання виступили педагоги та батьки учнів запорізьких шкіл. Про це вони одноголосно заявили на зустрічі з секретарем міськради Анатолієм Куртєвим. Дійшли згоди: навіть попри те, що в багатьох школах міста вже облаштовано найпростіші укриття, очне проведення занять в умовах частих ракетних атак абсолютно неможливе.

Як розповіла директорка Олена Малиш, нині у закладі навчаються 828 учнів. Відповідно до відпрацьованої стратегії навчально-виховного комплексу, поступово вибуває початкова школа, але станом на зараз ще зберігаються 4-ті класи. База – учні з 5 по 11 класи.

У навчальному закладі використовують інформаційні технології у різних напрямках. Зокрема, для ведення електронних щоденників і журналів послуговуються публічним сайтом «Нові знання», а також «На урок», «Всеосвіта», «Всеукраїнська школа онлайн». Уроки проводять із використанням платформи проведення зустрічей і конференцій Zoom. Також класні керівники створюють спільноти у Viber, де підтримують тісний зв’язок з батьками.

Що ж до вчителів, дехто працює з дому, оскільки має всі необхідні для цього технічні засоби, решта – з навчальних класів у навчально-виховному комплексі. Переважно це викладачі тих предметів, що потребують використання класних дошок, або ж демонстрації наочних метеріалів. Під час повітряної тривоги вони спускаються в укриття під будівлею навчального закладу.

- Кожен вчитель зараз сам обирає місце роботи, яке йому давало б відчуття безпеки і комфорту. Обирає різні інструменти для проведення уроків, а також консультацій в позаурочний час. Це за бажанням батьків. Крім цього, вчителям дозволяється робити календарно-тематичне планування, тобто вчитель зараз, як і заклад, є автономним учасником освітнього процесу. Він може перерозподілити години, обрати доречний час, або ж інструмент, щоб було зручно, безпечно і якісно - як для дітей, так і для вчителя, - розповіла Олена Малиш.

Запоріжжя залишається прифронтовим містом. Тож, під час повітряної тривоги онлайн-навчання переривається, щоб діти та вчителі могли перейти в більш безпечне місце. На цьому наголошують фахівці, а також регламентують відповідні нормативно-правові документи.

- Напередодні навчального року був розроблений алгоритм відповідно до чинного законодавства та інструкції ДСНС. Тож, у випадку оголошення повітряної тривоги обов’язково припиняється урок. Вчитель наголошує: «Не хвилюйтеся, шановні, виключаємо техніку та йдемо до безпечного місця». Але, хочу акцентувати увагу, що безпечне місце має бути визначене не тільки для дітей, а й для вчителів - педагогічних працівників. У нашому закладі – це укриття, в якому наразі триває ремонт, - додала Олена Малиш.

Зі свого боку вчителі докладають всіх можливих зусиль, аби не тільки дати дітям потрібну інформацію, спрямувати в потрібне русло, а й прищепити навички комунікації – наскільки це можливо в сучасних реаліях. Так, наприклад вчителька з української мови та літератури Світлана Шкляренко під час онлайн-уроку активно застосовує роботу в групах. Метод « в дії» продемонструвала під час спілкування з учнями 10-го класу.

- Діти такі контактні, цікаві, завжди чекають саме групової роботи. Така взаємодія дає досить ефективний результат, адже коли клас ділиться на групи - діти активно спілкуються. Це зараз саме те, чого вони позбавлені, - наголосила Світлана Шкляренко.