У Запоріжжі оформлюють статус дитини постраждалої внаслідок воєнних дій

11.10.2023 17:30

Відповідний статус у Запоріжжі вже отримало 138 дітей, ще 168 справ знаходяться в роботі. Всі дані вносяться у базу Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». Надалі ця категорія дітей знаходиться на контролі міської служби у справах дітей.

Під час війни служба у справах дітей отримує багато викликів, які має оперативно вирішувати в інтересах своїх підопічних. А після повномасштабного вторгнення їх кількість значно збільшилася, як і кількість дітей, які потребують допомоги фахівців.

Зараз на обліку служби нараховується 1137 дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей-сиріт, 570 дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Крім того, навантаження на фахівців служби збільшилося у зв’язку з оформленням статусів дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

- Кожна дитина, яка отримала статус, повинна бути поставлена на облік служби у справах дітей як та, що зазнала психологічного насильства й обов’язково внесена до ЄІАС «Діти». Для отримання статусу дитини постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів мешканці міста  звертаються в районні адміністрації до відділів служби у справах дітей, - зазначила начальниця служби (управління) у справах дітей Наталія Сиворакша.

Для швидкої та безперебійної роботи з системою «Діти» у фахівців служби у справах дітей виникла потреба в оновлені матеріально-технічної бази.  З вирішенням цього питання допомогли соціальні партнери Запоріжжя - БФ «Стабілізейшн Суппорт Сервізес».

У рамках реалізації проєкту «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб» за підтримки Управління Верховного комісара ООН у справах біженців вони передали службі у справах дітей два ноутбуки, МФУ для сканування та друку, джерела безперебійного електропостачання, жорсткі диски та роутери. Раніше благодійники передали управлінням соціального захисту населення, які надають послуги ВПО, оргтехніку, канцтовари та меблі для облаштування 15 робочих місць.

-  Цього року за підтримки наших партнерів УВКБ ООН нам вдалося підтримати двома робочими місцями також фахівців служби у справах дітей. Наша мета - покращити якість надання соціальних послуг постраждалому населенню, зробити їх більш доступними для переселенців, а роботу працівниць та працівників установ – ефективнішою, - сказала координаторка благодійного фонду в Запорізькій області Анастасія Перепелиця.

Секретар міської ради Анатолій Куртєв подякував Анастасії Перепелиці та благодійному фонду «Стабілізейшн Суппорт Сервізес» за надану допомогу.