У Запоріжжі діє відділення денного перебування Комунарського району

11.10.2023 13:55

Зазначене відділення, яке розташоване у Комунарському районі, працює у структурі Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування. Відвідують його, зокрема, особи з інвалідністю старші 18-ти років, які потребують соціальної адаптації і підтримки фахівців.

Соціальні послуги у відділенні денного перебування Комунарського району нині отримують 26 запоріжців. У закладі вони можуть знаходитись впродовж всього дня з організованим змістовним дозвіллям, відповідним доглядом та харчуванням.

- Ця група була створена у 2006 році, відвідують її особи з інвалідністю, молоді люди, які мають порушення ментальні або фізичні. Є молоді люди, які мають захворювання психічного плану. Вони в нас перебувають цілий день, ми забезпечуємо їх гарячим харчуванням – обідами. Наші фахівці виконують заходи цієї послуги згідно з Держстандартом, відповідно до їхнього індивідуального плану – у кожного є свій індивідуальний план, виходячи з їх потреб, - розповіла заступниця директора Запорізького міського територіального центру надання соціальних послуг Юлія Хорошкіна.

У закладі чимала увага приділяється фізичній підтримці – працює кабінет ЛФК для покращення не тільки фізичного самопочуття, а й психічного. На подвір’ї закладу облаштований дитячий майданчик з тренажерами, де також можна розім’яти м’язи. Крім того, у закладі вчать базовим навичкам виживання у соціумі: як користуватися платіжними картками у магазинах і супермаркетах, або ж як заштопати, попрасувати одяг чи пришити ґудзик. Для цього діють спеціальні гуртки організації дозвілля. Один з таких – крою та шиття.

- Наші заняття спрямовані на вивчення конструювання, моделювання, шиття різних видів. Втілюємо творчий задум, шукаємо натхнення. Кожен працює за своїм власним задумом, от на даний момент ми розробляємо іграшку, для якої вони самостійно добирають тканини, оздоблення і роблять з моєю допомогою все, згідно з планом, лекалами, технікою безпеки. Вміємо прасувати, все приклеювати, тобто в нас вчаться всьому поетапно, - розповіла інструкторка з трудової адаптації Наталя Терещенко.