У Запоріжжі триває реформа медичної галузі

12.10.2023 15:35

В Україні продовжується черговий етап медичної реформи — інфраструктурний, який зокрема передбачає поділ медзакладів на три типи: загальний, кластерний і надкластерний.

Нагадаємо, реформа в галузі охорони здоров’я в Україні стартувала ще 2018-го року. ЇЇ суть полягає у переході від системи бюджетного фінансування до персоніфікованої оплати «за пацієнта» від Національної служби здоров’я України. Цьогоріч у лютому була оприлюднена нова Постанова Кабміну щодо формування в Україні спроможної мережі закладів охорони здоров’я. Кожна лікувальна установа має чітко відповідати певним вимогам, зокрема мати кадровий потенціал та матеріально-технічне оснащення.

Так, передбачається поділ медзакладів на три типи: загальні, кластерні та надкластерні. Загальні забезпечуватимуть базові напрямки лікування, у кластерних лікуватимуть більш складні випадки й надаватимуть спеціалізовану меддопомогу. До слова, кластерні лікарні – це ті, які мають забезпечити потребу населення в лікуванні захворювань терапевтичного, хірургічного, інфекційного профілів та інших. Так, на статус кластерної, зокрема, претендує 9-та міська лікарня.

- Що таке кластерна лікарня? Це повинна бути лікарня першої і практично останньої інстанції. Тобто незалежно від віку, статі пацієнта, він має звернутися у лікувальний заклад і отримати послугу по відновленню свого здоров’я або екстреної якоїсь допомоги. Ми повинні йти цим шляхом, що зараз і робимо. Я думаю, ми все успішно виконаємо, - зазначив в. о. медичного директора КНП «Міська лікарня №9» Олександр Веденєєв.

У медзакладі вже відчули на собі переваги перших етапів реформи. Зокрема, мають змогу заробляти і накопичувати достатньо коштів, а також спрямовувати їх на проведення ремонтів, або ж придбання нового обладнання. Так, зокрема, нещодавно були закуплені відеоендоскопи для відділення ендоскопії. Відділення нейрохірургії також є одним із пріоритетних у медзакладі, бо досить багато людей на сьогодні мають патології, які коригуються саме завдяки нейрохірургам лікарні. Це не тільки травматичні ушкодження, а й захворювання хребта, судин головного мозку, неопластичні процеси різного генезу.

- Це не тільки те обладнання, яке рятує життя, а й повертає його якість. Пацієнти можуть ходити, відчувати, вести той спосіб життя, який притаманний здоровим людям. У нас є операційний мікроскоп, якому, мабуть, в плані якості аналогів в Україні немає. Це, так би мовити, «Rolls-Royce» у світі операційних мікроскопів. Завдяки йому можливі складні операції, ми бачимо настільки тонкі межі між тканинами – здоровою і ураженою - або самими анатомічними утвореннями, що дозволяє нам досить якісно і точно проводити операції, - додав Олександр Веденєєв.

Мінімальне ушкодження і мінімальна травматизація при виконанні оперативних втручань. Таке обладнання дозволяє набагато краще пролікувати хворого та зменшити термін його одужання, а відповідно і перебування у стаціонарі. Крім того, для операційної нейрохірургії відділення травматології придбали функціональний стіл, який дозволяє змінювати положення пацієнта у ході операції, що також робить її перебіг більш успішним.

- Тут є рентген-апарат з електронно-оптичним перетворювачем, який дозволяє робити в процесі операції знімки на хребті, локалізувати рівень ушкодження, виконувати такі операції, я стабілізація хребта при травмах, при дегенеративних його захворюваннях, - розповів лікар-нейрохірург КНП «Міська лікарня №9» Сергій Нєлєпін.

Загалом у лікарні констатують чималий наплив пацієнтів. Тільки минулоріч у стаціонарі тут пролікувати близько 14 тисяч пацієнтів.