Працівників запорізького аеропорту привітали зі святом

13.10.2023 11:50

Сьогодні, 13 жовтня, колектив КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» приймав привітання на свою адресу з нагоди 80-річчя комунального підприємства. Працівників привітали перший заступник міського голови Олександр Власюк та директор департаменту з питань ефективної роботи та розвитку комунальних підприємств Запорізької міськради Максим Батенко.

Нагадаємо, запорізький аеропорт створений 15 жовтня 1943-го року. Тоді, вже за день після визволення міста був виданий наказ стосовно підприємства та призначений перший керівник. Вже за два роки – у 1945-му - стартували регулярні рейси цивільної авіації. У 1964-му році була здана в експлуатацію штучна злітно-посадкова смуга, а через рік – завершено будівництво аеровокзалу. 1966-го року - аеропорт «переїхав» на нове місце, адже для нього побудували нову злітно-посадкову смугу та термінал.

Запорізьке летовище десятиліттями перебувало в державній власності. Весь цей час підприємство було збитковим, адже на його розвиток коштів не виділяли. У 2013-му році запорізький аеропорт змінив форму власності: його передали місцевій територіальній громаді. Кардинальні зміни почалися у 2016-му році. Саме тоді розпочалася реалізація міської програми розвитку летовища. За цей час відремонтовали злітно-посадкову смугу, збудували нову дорогу до аеропорту, оновили обладнання, а також відкрили низку нових міжнародних рейсів та напрямків. Зріс і пасажиропотік. Головною подією стало будівництво нового пасажирського терміналу.

Втім, цьогоріч свій ювілей запорізькому летовищу доводиться зустрічати без пасажирів, авіакомпаній та гостей. Після закриття повітряного простору 24 лютого 2022-го року підприємство вимушено зупинило свою діяльність, але працівники аеропорту продовжують працювати заради майбутніх польотів.

- Шановні, без вас, без ваших професійних дій і вашого персоналу цього всього не було б. Дійсно, наш аеропорт був флагманом України до війни. Я думаю, що й після війни не здасть позицій, адже наше летовище - одне з найсучасніших у Європі і взагалі серед середніх і невеликих аеропортів. У нас дуже амбітні плани, тож, чекаємо закінчення війни, чекаємо нашої перемоги, - зазначив перший заступник міського голови Олександр Власюк.

Так, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди 80-річчя комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» виконавчий комітет міськради відзначив нагородами представників колективу підприємства.

- Дуже дякую вам за те, що змогли зберегти колектив, адже це одне з найкращих комунальних підприємств міста. Бажаю, аби ми нарешті досягли бажаного розвитку. Керівництво аеропорту докладає максимальних зусиль, аби вийти на міжнародний рівень і заявити, що ось, в нас є аеропорт і ми готові до будь-яких обставин і викликів. Це дуже класно. Будемо підтримувати й надалі. Дякую вам і зі святом, - наголосив директор департаменту з питань ефективної роботи та розвитку комунальних підприємств Запорізької міськради Максим Батенко.