Лід на водоймах Запоріжжя небезпечний для життя

09.02.2018 09:25

Нинішньої зими в Запоріжжі поки ще не було тривалих морозів, трапляються часті потепління. Через це лід на запорізьких водоймах неміцний. Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Запорізької міської ради попереджає любителів зимової риболовлі та прогулянок біля річок і водойм про небезпеку тонкого льоду.

І діти, які влаштовують екстремальні прогулянки біля води, і дорослі, вирушаючи на риболовлю по тонкому льоду, не замислюються про наслідки і сподіваються на щасливий випадок. Небезпечно виходити на лід, якщо товщина його тонше 7 см. Міцний лід зазвичай має зеленуватий або синюватий відтінок. Особливу обережність слід проявляти в місцях зі швидкою течією і на джерелах, куди вливаються теплі стічні води промислових підприємств. Любителям підлідного лову необхідно дотримуватися своїх заходів безпеки: не пробивати кілька лунок поряд; не збиратися великими групами в одному місці; не ловити рибу біля промоїн.

Якщо все ж лід під вами проломився, потрібно швидко звільнитися від сумок, широко розкинути руки і вибиратися на край ополонки, перекочуючись зі спини на живіт. Потім відповзати від небезпечної зони, рухатися в той бік, звідки прийшли.

На березі необхідно одразу зняти і віджати мокрий одяг, зігріватися фізичними вправами, шукати укриття і кликати на допомогу.

Якщо на ваших очах людина провалився під лід, потрібно лягти на живіт, підповзти до ополонки і протягнути потерпілому довгу палицю, мотузку, ремінь або шарф.

Для надання першої допомоги потерпілому потрібно відвести його в місце, захищене від вітру, якщо є можливість, зняти з нього мокрий одяг, одягти щось сухе, закутати в ковдру, напоїти гарячими напоями.

Людину, яка побувала в крижаній воді, не можна одразу інтенсивно відігрівати за допомогою гарячого душу, ванної, натопленого приміщення (наприклад, сауна) - цим можна завдати серйозної шкоди організму. Також не можна зігрівати алкоголем, розтирати тіло спиртовими розчинами.

Дуже ефективні в такому випадку грілки, пляшки, фляги, заповнені гарячою водою, або камені, розігріті в полум'ї багаття і загорнуті в тканину. Їх потрібно прикладати до бічних поверхонь грудної клітини, до голови, до пахової області, зони пахв.

Рятувальники радять пам'ятати про небезпеку і остерігатися зараз виходити на лід.