У Запоріжжі відбудеться 13-й Всеукраїнський фестиваль-майстерня «Адреса дитинства – Гра»

17.10.2023 12:40

24-28 жовтня у Запоріжжі буде проходити 13 Всеукраїнський фестиваль-майстерня «Адреса дитинства – Гра». Гасло цьогорічного фестивалю – «Будуємо мости поколінь!».

Організаторами фестивалю є Міністерство освіти і науки України, Український державний центр позашкільної освіти, департамент освіти і науки Запорізької міської ради, заклад позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради.

Вперше фестиваль проходить за підтримки секретаря Запорізької міської ради, в.о. Запорізького міського голови – Анатолія Куртєва.

Фестиваль є унікальним і за тринадцять років наполегливої роботи перетворився на своєрідну візитівку Запоріжжя. Останні три роки фестиваль активно розвивається, він має свою сталу вітчизняну та міжнародну аудиторію на платформах соціальних мереж.

Тема фестивалю цього року покликана сформувати підґрунтя для вибору стратегій міст через ідеї людей різного віку щодо бачення сьогодення та майбутнього своїх міст, залучення дітей та дорослих до творення власного міста, взагалі розбудови щасливих міст. Це перший урбаністичний фестиваль, який може стати унікальною практикою співпраці місцевої громади, влади, бізнесу та медіа навколо відновлення та формування розуміння майбутнього свого міста.

Акцентами цього сезону стануть: традиційний конкурс освітніх програм на основі ігрових технологій, програма розвитку місцевих громад через ігрову культуру урбаністичних свят, формування сценаріїв вірогідного майбутнього через ігрове моделювання. За формою фестиваль - ігрове середовище для визначення актуальних рішень та ідей щодо підвищення особистісної стійкості дитини локальним та глобальним викликам, формування навичок соціальної взаємодії.

Кожен день фестивалю є тематичним, де через призму заходів засобами гри, прес-сніданків, панельних дискусій, конференцій, творчих зустрічей, майстер-класів поглянемо на місто під різними кутами та масштабами, почуємо думку містян різних поколінь,  соціокультурних груп, громадянських інституцій задля визначення стратегій підвищення якості життя людини, визначення джерел стійкості та сталості місцевої громади.

Фестивалем передбачено шість номінацій, які дозволяють учасникам Запоріжжя та з різних областей України широко презентувати своє улюблене місто у різних жанрах та форматах дистанційно:

  1. «Пригоди у світі мальописів» - історії про місто у картинках. Інтерактивний ігровий простір на основі субкультури мальописів та створення ексклюзивної серії мальописів героїв свого міста ілюстрованою історією.
  2. «Медіаклуб» - рольова гра для юних журналістів та соціологів. У фокусі уваги висвітлення проблематики відновлення українських міст та селищ після війни, заходи за участю міжнародних експертів, моніторинг нових урбаністичних ідей.
  3. «Про місто тисячами мов…» - роботи, що мовою різних жанрів розповідають про своє місто: вокал та хореографія, театр та література, мистецтво флешмобів, вуличних балаганів та пантоміма, анімація та образотворче мистецтво тощо.
  4. «Друзі разом» - дискусія навколо ідеї дидактополісів. Започаткування інтерактивного міні-музею міст-побратимів Запоріжжя на основі ідеї розвитку міст як дидактополісів.
  5. «Гра зі смарагдовими ідеями» - екологічні студії за темою Green Deal (Зелена угода) та ЕСО стилю життя. На простих прикладах, дослідницьких проєктах дітей та студентів, пізнавальних іграх та освітніх експозиціях пропонуються переваги зеленої трансформації власних домівок, мікрорайонів, міст у цілому, вибір індивідуальних та колективних стратегій.
  6. Вільна тема – роботи за пропозиціями учасників, що створюються навколо мети та завдань фестивалю.

До участі у фестивалі долучаться усі заклади позашкільної освіти, дитячі школи мистецтв та художні школи міста. Надійшли заявки із 12 областей України: Полтавська, Київська, Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Дніпровська, Хмельницька, Кіровоградська, Харківська, Рівненська, Одеська, Запорізька та м. Київ.  

До створення проєкту та його реалізації залучена команда фахівців:

  • Книш Віктор, голова журі фестивалю, художній керівник Київського Палацу дітей та юнацтва, радник генерального директора МДЦ «Артек».
  • Мієдинова Наталія, майстриня гри, авторка бренду «Тьотя Панда», м. Київ.
  • Гарбуз Валентина, методистка Будинку дитячої творчості Подільського району міста Києва, Заслужена артистка України, м. Київ.
  • Паскаль Марчел, головний спеціаліст Національного педагогічного музею Молдови, експерт у сфері ігрових технологій та неформальної освіти, автор ідеї дидактополіс, м. Кишинів.
  • Кашлаков Олександр, президент Всеукраїнської благодійної організації «Асоціація за нове покоління «Лелека», координатор програм ЮНІСЕФ, м. Слов’янськ-Кропивницький.
  • Ірина Чурса, директор закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради.
  • Ірина Ніколаєнко, завідуюча організаційно-масовим відділом закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради.
  • Мазнєва Галина, директорка Фестивалю, заступник директорки з виховної роботи закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості Шевченківського району» Запорізької міської ради.