В Запоріжжі презентували нову виставку на основі знімків з дронів

19.10.2023 19:05

Експозицію у стінах Туристичного інформаційного центру відкрив її автор – український художник Віталій Кравець. Для цього він приїхав з Києва у Запоріжжя. Свою виставку він назвав «Краєвид».

Як зазначає сам автор, експозиція «Краєвид» - про те, як російська збройна агресія трансформує мальовничий український краєвид на абстрактну картинку. Віталій досліджує етимологію слів «краєвид» та «пейзаж», рефлексує на тему їх нетотожності, а також передає своє бачення української території в рамках повномасштабного вторгнення.

- Переорана технікою земля, жирна глина перемішана з тілами і мастилом, посічені дерева, немов кості, стирчать з її тіла, поґвалтованого, але живого. Пейзаж під обстрілами та гусеницями перетворюється в абстрактну картину, око перестає його ідентифікувати. Таким чином наш краєвид перестає бути пейзажем. Це моє бачення. Я рефлексую на цю тему постійно, і думаю, що подібні роботи будуть народжуватись і надалі – аж до нашої перемоги, - зазначив Віталій Кравець на відкритті виставки.

Для роботи митець використовує масло та акрил, які він наносить на полотно. Як зазначає сам автор, картинки для майбутніх картин він найчастіше вбачає в знімках з дронів, які відображають стан нашої землі на територіях бойових дій. Художник зображує реальність за допомогою експресивного абстракционізму.

Загалом, сам художник народився в 1988 році у Львові. Живе і працює в Києві. У 2006 році закінчив Державну художню школу імені Тараса Шевченка. У 2009 році закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури НАОМА в Києві, Україна. Працює в галузі живопису та графіки, а також у міждисциплінарних галузях культури. Роботи художника зберігаються у приватних колекціях України, Великобританії, Франції, США, Канади, Кіпру, Туреччини, Австрії та Японії. Його проєкт «Анатомія Безхребетних» був номінований на премію імені Тараса Шевченка.

Виставку робіт Віталія Кравця можна побачити у Туристичному інформаційному центрі до 15 листопада.