Містян вкотре закликають не купувати продукцію на стихійних ринках

24.10.2023 11:05

Споживання продуктів, придбаних у місцях незаконної торгівлі, може призвести до серйозних харчових отруєнь або ж захворювань, адже вони не проходять спецперевірку на якість.

За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, торгівля «з рук» на вулицях, площах, у дворах, та в інших невстановлених місцях є незаконною. Єдине законне місце, крім магазинів – це ринок або торгівельний майданчик. Саме там знаходиться державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи, яка здійснює обов’язковий контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується.

Придбані продукти харчування у невстановленому місці, у випадкової людини, в умовах, що не відповідають нормам їх виготовлення та зберігання, у будь-який момент можуть обернутися великим лихом для покупця та його родини. Особливу небезпеку несуть продукти короткого терміну зберігання: молоко, сир, м'ясо, риба, ковбаси та домашні консерви. Адже покупці не можуть отримати жодних достовірних даних про те, в яких умовах виготовлялись ці продукти, яку тару використовували для пакування та які терміни їх придатності.

Тож, запоріжцям наполегливо радять утриматися від купівлі їжі на стихійних ринках, а у магазинах перевіряти строк придатності продукту і звертати увагу і на те, чи дотримуються там умов його зберігання. Не слід нехтувати й необхідною термічною обробкою, якій слід піддавати їжу під час приготування, а такою власною гігієною: миттям рук перед вживанням, приготуванням їжі та після контакту зі сміттям, хімікатами, домашніми тваринами.