У Запоріжжі активісти висадили «нащадків» славетного Запорізького дуба

25.10.2023 14:40

У Запоріжжі, у Ландшафтному парку Вознесенівський, що на каскаді фонтанів «Райдуга», активісти, благодійники та небайдужі містяни висадили саджанці славетного Запорізького дуба, якому вже понад 700 років. Акція відбулася сьогодні, 25 жовтня, за сприяння міської влади.

Саджанці виростила місцева жителька, пенсіонерка пані Алла. Жінка розповідає, що дуже полюбляє ласувати кавою з жолудів дуба. Якось вирішила назбирати потрібні «інгредієнти» не у Дубовому гаю, а під старим Запорізьким дубом, який має свою унікальну, славетну історію. Та жодного з них не використала, як планувала спочатку. Натомість зберегла і дала їм всім життя у природі.

- Пам’ятаю, як вперше я тоді поїхала до Запорізького дуба. Оскільки свого часу закінчила сільськогосподарський інститут, своїм професійним поглядом побачила, що остання гілка помирає. Тобто вже у вересні листя пожовкло по обидві сторони. Я одразу зібрала всі жолуді, вони були дуже маленькі – менші вишень, мабуть. Отже, я їх висадила, встелила дубове листя на дно лунки, зверху присипала землею, аби воно не розліталося в різні боки. Дуже важко вони сходили, років зо два були мабуть по 5 см всього. Вже потім, коли я звернулася до Михайла, який вирощує гумус, додала їм добрив, вони почали проростати. Минуло майже три роки, перш ніж вони стали такими, як зараз, – додала Алла Яковлєва.

Пані Алла пригадує, що тоді хотіла спочатку віддати дубочки у «добрі руки», або ж для висадки в екопоселенні і таким чином поліпшити екологічну ситуацію в місті. Та згодом натрапила на місцевих благодійників, які допомогли надати акції більш масштабного формату і прикрасити саджанцями центр міста.

- До нас звернулася ще навесні бабуся та ініціативна група активних жителів міста Запоріжжя з тією інформацією, що Алла Афансіївна виростила близько 400 саджанців з жолудів Запорізького дуба – вона їх вирощувала кілька років і попросила допомоги висадити їх у місті. Ми з цією концепцією звернулися до міської ради, яка теж включилася у процес. За технологічними нормами ми вирішили їх висаджувати саме восени, в жовтні. От зараз це стало можливим, - наголосив директор БФ «Покоління майбутнього» Максим Кравчук.

Акція пройшла за підтримки міської влади, зокрема - управління з питань екологічної безпеки та міських комунальних служб. Крім БФ «Покоління майбутнього», до участі у заході також долучилися активісти БО «ВБФ «Твори добро, Україно», ГО «Ротаракт-клуб «Запоріжжя-Хортиця», міської молодіжної ради, представники духовенства та небайдужі містяни. Допомагали хто чим може – у перевезенні, висадці саджанців, або ж постачання необхідних добрив для них.

Загалом упродовж акції висадили 24 комплекти по 7 дубочків в одній лунці. Кожен додатково обв’язали джгутом з вологої соломи, аби вони швидше зрослися. Надалі таку хенд-мейд «перемичку» щороку змінюватимуть, адже є ризик, що вона псуватиметься під дією сезонних опадів. Організатори акції сподіваються, що Дубовий гай, який тут невдовзі розростеться, стане справжнім «місцем сили» для відпочивальників – з числа місцевих жителів та гостей міста.

- Дуб – це дуже енергетичне дерево. Ми хочемо цим заходом зробити добру справу, щоб вшанувати всіх наших захисників, бо дуб – це захисник. Зробити це для майбутніх поколінь, тому що дуб росте століттями і наші діти, онуки в майбутньому будуть тут проводити час, можливо будуть організовані й різні культурні заходи. Запорізькому дубу зараз близько 600-700 років, ми розуміємо, що це довготривала концепція, ростимуть дерева довго. Сподіваюся, що років за 10-15 тут буде вже така добра тінь, під якою зможуть гуляти діти і насолоджуватись цими гарними краєвидами, - додав Максим Кравчук.

Долучилися до акції й міські комунальники – працівники КП «Титан», КРБП «Зеленбуд» та КП «Дубовий гай». Допомогли з викопуванням лунок та підвозом води для поливу. В подальшому також «титанівці» забезпечуватимуть догляд за висадженими деревами. Крім того, у планах розширити асортимент і досадити ще дубів.

- Це дуже приваблива зона для відпочивальників. В нас є трохи дубів на сходинках при вході до нашого Ландшафтного парку. Тому вирішили саме тут досадити ще дерев, щоб це був такий справжній Дубовий гай. Крім того, ми наступного року також хочемо придбати і посадити червоні дубки, це буде дуже гарна територія для містян. Плануємо зробити більш привабливе місце для відпочинку, - наголосила заступниця директора з виробничих питань КП «Титан» Олена Петрик.