У 5-й міській дитячій лікарні на повну запрацював стоматологічний кабінет

26.10.2023 15:40

Тут піклуються про дитячу посмішку: з жовтня у КНП «Міська лікарня №5» запрацював оновлений стоматологічний кабінет. Лікують маленьких пацієнтів з різного роду проблемами й патологіями як планово, так і екстрено. Стоматологічна допомога включає в себе терапевтичний і хірургічний вектори. Беруться й за особливо складні випадки – маленьких пацієнтів вводять у неглибокий медикаментозний сон, лікуючи зуби методом седації.

Аби похід до стоматолога не був стресом для малих пацієнтів, лікарі завжди спочатку намагаються подружитися з дитиною, встановити контакт. Відтак вони піклуються не тільки про дитячу посмішку, а й про стан малечі.

Як розповів лікар дитячої стоматології Віталій Авраменко, безпосередньо у стоматологічному кабінеті мають в арсеналі рухливе функціональне крісло, лампу й лікувальний стіл. Аби розслабити дитину – вмикають мультики, а на виході ще й дають приємний бонус - якусь іграшку на згадку.

- Щодень приблизно до 20 дітей приходять до нас на огляд. Ми їх зустрічаємо у коридорі приймальної, знайомимося з ними, потім вже садимо у крісло, здійснюємо гігієну порожнини рота. Складаємо план лікування і далі вже безпосередньо беремося за нього. Проводимо також лікування під седацією – одягаємо масочку, дитинка засинає і робимо всі необхідні маніпуляції, - додав Віталій Авраменко.

Серед лікарів, які піклуються про дитячу посмішку – стоматологи терапевтичного, хірургічного профілів, а також анестезіолог з досвідом введення пацієнтів у седацію, тобто напівсон. Остання проводиться за участю цілої групи медиків. Так, для такого роду маніпуляцій тут навіть відвели окремий кабінет, де, крім стоматологічних меблів, встановлений також апарат ШВЛ і монітор пацієнта для відслідковування життєво важливих показників, підведене й централізоване киснепостачання.

- Є діти дуже тривожні, або які погано переносять лікування. Таким чином під анестезіологічним забезпеченням ми маємо змогу проводити їм маніпуляції будь-якої складності. Тут з хворим завжди знаходиться лікар вищої категорії, медсестра-анестезистка. Час, якого буде потребувати стоматолог на лікування, необмежений. Це може бути й година, дві, три і чотири – скільки потрібно буде, стільки й триватиме анестезія, - розповів завідувач відділення анестезіології інтенсивної терапії та хронічного діалізу КНП «Міська дитяча лікарня № 5» В’ячеслав Капуста.

Як розповіла директорка КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Ірина Кулєш, стоматологічний кабінет було законтрактовано з НСЗУ за пакетом надання стоматологічної допомоги дітям та дорослим. Проте війна порушила плани і внесла свої корективи. За цим пакетом фінансування НСЗУ було призупинене взагалі. Та вихід із ситуації, що склалася, у медзакладі таки віднайшли.

- Враховуючи те, що фінансування призупинене, ми розширили спектр надання стоматологічних послуг та винесли їх на платну основу. Є перелік послуг з їх вартістю саме на таке унікальне і безпечне лікування під загальною седацією. Ми знаємо, що є дітки, які бояться, або дітки, в яких багато – два, три зуба - потрібно лікувати, не кожна дитина висидить, і у дітей є страх больового синдрому. Тому, звісно, під загальною седацією це безболісно, швидко і найголовніше – безпечно, адже процедура проводиться на базі лікувального закладу, де обладнане професійне реанімаційне відділення, є центральне киснепостачання, - наголосила Ірина Кулєш.