У Запоріжжі обговорили питання озеленення прибудинкових територій

26.10.2023 18:25

У Туристичному інформаційному центрі відбувся «круглий стіл», під час якого розглянули питання стосовно благоустрою міста, особливостей облаштування прибудинкових територій, а також обговорили нюанси підбору та висадки рослин у Запоріжжі.

Захід відбувся в рамках проєкту ГО «Екосенс» «Знати, щоб відбудувати! Зелені рішення для відновлення міста» та об'єднав за одним столом фахівців сфери озеленення, представників громадської організації та управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради.

Учасники проєкту зазначають, що його головна мета - розповсюдження інформації про озеленення з урахуванням кліматичних особливостей Запоріжжя та впровадження концепції «Код міста», спрямованої на створення комфортного та адаптованого міського середовища. Основна увага приділяється саме оздобленню прибудинкових територій.

Під час «круглого столу» експертка з публічного управління, асистентка кафедри бізнес-адміністрування Запорізького національного університету Саодат Усмонова озвучила результати дослідження щодо проблем з благоустрою, які виникають у мешканців багатоповерхових будинків та надала рекомендації для їх усунення.

Заступниця начальника з питань екологічної безпеки Запорізької міської ради Галина Нарсєєва ознайомила присутніх з методичними рекомендаціями щодо обрізки дерев та чагарників, які основані на європейських нормах та діють у Запоріжжі.

Під час заходу відбулася також презентація посібника «Добір рослин для озеленення в умовах Запоріжжя», розробкою якого займалися фахівці Хортицької реабілітаційної академії. У ньому зібрано методичні рекомендації щодо озеленення прибудинкових територій з урахуванням теперішніх кліматичних умов Запоріжжя. А також є добірка рослин, які недорого коштують та ідеально підходять для кліматичних і екологічних умов Запоріжжя. Крім того, у збірнику зібрано поради щодо підготовки землі до висадки рослин, норм та рекомендацій їх посадки, квітково-декоративного оздоблення та інше.

Фахівці з озеленення зазначають, що посібник стане у нагоді, як представникам ОСББ, громадських організацій, так і всім небайдужим людям. Запоріжцям рекомендують використовувати його для озеленення своїх територій. Завантажити посібник «Добір рослин для озеленення в умовах Запоріжжя» можна за посиланням.