Власники та орендарі землі, що була забруднена внаслідок військової агресії рф, мають право на податкові пільги

27.10.2023 14:40

У Головному управлінні Державної податкової служби у Запорізькій області надали роз’яснення щодо встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків за пошкоджену внаслідок військової агресії російської федерації земельну ділянку.

На підставі заяви платника податків до органу місцевого самоврядування про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами, приймається відповідне Рішення. Воно є умовою для звільнення від оподаткування земельних ділянок, непридатних для використання у зв'язку з потенційною загрозою їх забруднення вибухонебезпечними предметами.

Відповідно до Рішення визначається період звільнення від оподаткування, зокрема початком цього періоду є перше число місяця, на який припадає дата прийняття Рішення.

Рішення приймається за довільною формою, проте обов'язковими умовами є зазначення кадастрових номерів всіх земельних ділянок, щодо яких прийнято Рішення.

Рішення може прийматися на період не більше ніж до кінця поточного календарного року, в якому було подано заяву платника податків.

З метою забезпечення ефективного адміністрування Податків, у т.ч. плати за землю, для ідентифікації «пільгових» об'єктів оподаткування, у Рішеннях щодо кожної земельної ділянки мають бути зазначені кадастровий номер, площа, а також дані про власника або орендаря.

Щодо кожного прийнятого Рішення, протягом 10 календарних днів з дня його прийняття, контролюючим органам за місцезнаходженням земельної ділянки надається інформація в електронному вигляді у порядку та за формою, затвердженими Кабінетом Міністрів України.