Проїжджу частину греблі ДніпроГЕС приведуть у порядок

13.02.2018 14:03

Одна з найбільш проблемних ділянок доріг у Запоріжжі – проїжджа частина греблі ДніпроГЕС. Особливо гостро питання ремонту цієї ділянки постає після зими, коли на дорозі утворюються численні ями. Даний об'єкт - зона відповідальності ПрАТ «Укргідроенерго». На сьогодні керівництво міста та підприємства, обговоривши ситуацію, що склалася, знайшли шляхи її вирішення. Найближчим часом аварійність на даній ділянці буде усунена – при сприятливій погоді почнеться ямковий ремонт.

Позиція міського голови Володимира Буряка в питанні ремонту доріг однозначна – будь то об'єкти міські або ж ні, але в межах міста вони мають бути безпечні для проїзду автотранспорту. Найбільш проблемна на сьогодні у місті ділянка дороги через греблю ДніпроГЕС. Після зимових опадів утворилися численні і глибокі ями. Дорога знаходиться на балансі ПрАТ «Укргідроенерго». На сьогодні керівництвом міста спільно з підприємством прийнято рішення усунути аварійність на даній ділянці дороги, виконати ямковий ремонт. Про це йшлося під час робочої наради, яка пройшла в адміністративній будівлі ДніпроГЕС.

- Ділянка дороги не знаходиться на балансі міста. Але міський голова Володимир Буряк не ділить дороги, бо ними користуються всі городяни. Цими дорогами рухається громадський транспорт. Завдання одне – необхідно допомогти підприємству привести проїжджу частину у нормальний стан. Проведені переговори з асфальтними заводами, але вони законсервовані на зиму, і запускати виробництво поки не планують. Тому прийнято рішення використовувати техніку КП «ЕЛУАШ» - рециклер для виробництва спеціальної асфальтобетонної суміші. Дана технологія дозволяє виконати аварійний ремонт у зимовий період. Головна умова для початку робіт - суха погода, без опадів, - зазначив заступник міського голови Володимир Волобуєв.

Ямковий ремонт планувалося почати з початку поточного тижня. Проте негода внесла свої корективи. При сприятливих погодних умовах на греблі одразу ж стартують ремонтні роботи.

Директор філії «Дніпровська ГЕС» Віктор Кучер поінформував учасників наради про перспективи підприємства і роботи, які вже проведені по ремонту проїжджої частини греблі.

- Дорога складається з окремих ділянок. На 80% конструкція з металу. Згідно технологіям, на металеві конструкції наносився шар мастики та інші проміжні шари для нормального коефіцієнту зчеплення з асфальтобетонним покриттям. За десятиліття експлуатації дорожнє полотно стало руйнуватися. Передбачений ряд заходів по відновленню і реконструкції проїжджої частини. Роботи стартували з минулого року. У березні вони буду продовжені, - розповів Віктор Кучер.

У перспективі підприємства – через рік розпочати реконструкцію з перекриттям руху по двох смугах греблі. Однак для всього комплексу необхідних робіт, що включають реконструкцію механічного обладнання греблі, заміну кранів, балок та інше з дотриманням технологій, необхідно повністю перекривати автодорожню частину греблі. Це стане можливим тільки після завершення будівництва і введення в експлуатацію нових мостів через річку Дніпро.

Учасники зустрічі також акцентували увагу на важливості дотримання режимів швидкості (обмеження 40 км / ч) і вантажоперевезень по греблі. Порушення цих режимів призводить до більш швидкого руйнування дорожнього полотна.