У Запоріжжі триває ремонт водогону за підтримки французьких благодійників

31.10.2023 15:20

Так, за підтримки французької некомерційної організації «Action Against Hunger» (ACF) КП «Водоканал» були передані всі необхідні матеріали для заміни частини ділянки водогону, протяжністю 450 м - вздовж вулиці Седова з поворотом на вулицю Адмірала Нахімова. Ця мережа підживлює питною водою абонентів житлового сектору, а також соціальні об’єкти, як от лікарні і школи.

Як розповів начальник управління з капітального будівництва КП «Водоканал» Олександр Каведяєв, наразі триває заміна аварійної ділянки сталевого трубопроводу діаметром 1200 мм, що проходить по вул. Адмірала Нахімова – Сєдова – Кам’яногірській – Перемоги. Загальна його протяжність 4,6 км. Цей трубопровід було введено в експлуатацію 1985 року. Отже, він вже вичерпав свій ресурс й фізично зносився.

- За час експлуатації фізичні характеристики погіршилися, збільшилась кількість витоків, пошкоджень, внаслідок чого трубопровід було зупинено. З січня по травень 2023 року підприємством спільно з норвезькими партнерами було виконано заміну першої і найбільш аварійної ділянки протяжністю 110 м. Наші партнери надали нам матеріали для заміни цього трубопроводу, завдяки чому ми змогли запустити цей водовід, - додав Олександр Каведяєв.

Цей водовід забезпечує господарсько-питною водою та протипожежним водопостачанням два райони міста – частину Олександрівського і Вознесенівського. Саме з цієї ділянки водоводу здійснюється подача питної води двом найбільшим лікарням міста, де щодня приймають хворих з різного роду хворобами - це обласна психіатрична лікарня, кардіологічний центр, заклади та готелі для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб з різних міст України.

Виникнення витоків на цій ділянці загрожувало руйнуванням проїжджої частини дороги з інтенсивним рухом транспорту (в місці перетину), вимагало зупинки водоводу для ліквідації витоків, а це, в свою чергу, призводило до зниження тиску на найбільшій котельні міста та якості питної води в водопровідній мережі.

- Зараз замінюють ділянки протяжністю 450 м завдяки французьким партнерам, вони забезпечили необхідними матеріалами - це поліетиленова труба діаметром 630 мм, 6 бортових втулок, терморезисторні муфти, засувки для з’єднання та монтажу. Це дозволить виконати заміну та запустити водогін, а отже - убезпечити його від подальших пошкоджень, - наголосив Олександр Каведяєв.

Розуміючи важливість якісного та безперервного водопостачання мешканців міста питною водою, КП «Водоканал» звернувся за допомогою в безоплатному наданні матеріалів до некомерційної організації «Action Against Hunger» (ACF) (м. Париж, Франція).

- Ми займаємося тим, що допомагаємо постраждалому населеню і, зокрема, діємо в таких сферах як охорона здоров’я, харчова безпека, водопостачання, санітарія та гігієна. Ми надаємо психологічну та психосоціальну підтримку населенню. Це можуть бути гарячі обіди для тих, хто цього потребує, продовольча безпека. Це такий наш мандант, наша місія, яку ми виконуємо в Україні, – зазначив регіональний координатор проєктів та програм «Action Against Hunger» (ACF) Сомільї Лапо.

В результаті перемовин цьогоріч у серпні між КП «Водоканал» та ACF було підписано меморандум про співпрацю і вже в кінці вересня розпочалося постачання необхідних матеріалів для заміни аварійної ділянки водогону.

- Ще у 2022 році ми з запорізьким КП «Водоканал» листувалися, зустрічалися з керівництвом, людьми, які працюють на підприємстві. Також ми зустрічалися з мешканцями міста Запоріжжя і дійшли висновку, що люди страждають і мають великі проблеми з питним водопостачанням. У зв’язку з ситуацією, яка склалася в нашій країні, було прийнято рішення допомогти «Водоканалу» у наданні цієї труби та інших матеріалів, які необхідні для поліпшення умов проживання мешканців Запоріжжя, - зазначив заступник менеджера з проєктів та програм «Action Against Hunger» (ACF) Іван Вілков.

Роботи виконуються силами КП «Водоканал», а саме - ремонтно-будівельним цехом. Прокладають труби методом санації, що дозволяє проводити роботи з мінімальним розриттям, тим паче – уникнути пошкоджень підземних комунікацій і кабелів. У стару трубу затягують нову пластикову, але меншого діаметру - 630 мм. Роботи стартували у жовтні, впоратися комунальники налаштовані у грудні. На час виконання робіт трубопровід зупинено, абоненти заживлені з інших мереж, а для заживлення другого вводу на котельню прокладено тимчасовий поліетиленовий трубопровід діаметром 160 мм протяжністю 20 м.