Запорізька друкарня видала книгу про власну історію й шлях становлення

01.11.2023 15:15

Так, КП «Запорізька друкарня «Дніпровський металург» видала примірник з однойменною назвою накладом 50 екземплярів до власного 100-річчя. Знаменна дата припадає приблизно на цей період, адже перші згадки про друкарню припадають на 1927-1928-ий роки. Унікальне у своєму роді видання зберігається у запорізькій обласній бібліотеці, а також в низці інших по Україні. Кілька примірників передали до столиці.

Друковані засоби масової інформації, художня література, бухгалтерські бланки, журнали, блокноти, зошити, папки, запрошення, вітальні адреси, етикетки, цінники, буклети, грамоти, подяки, дипломи, листівки, візитні картки – і це ще далеко не весь асортимент представленоі продукції у КП «Запорізька міська друкарня «Дніпровський металург». Палітурні роботи: тверді та м’які палітурки, тиснення, ламінування, архівні короби, переплетення спіраллю. В основнмоу це чорно-біла продукція.

- Ми друкарня з повним циклом виробництва, що вирізняє нас з-поміж інших друкарень міста та області. Тобто, це не тільки тиражування, друк, а й складання вже до готового продукту - посвідчення це або готова книга. Багато друкарень на сьогодні займаються тільки тиражуванням будь-якого кольорового, чорно-білого друку, а ми - це виробництво, яке повністю закриває весь цикл від «А» до «Я». Тобто зшиваємо, прошиваємо, бігуємо, - розповів директор КП «Запорізька міська друкарня «Дніпровський металург» Вячеслав Білогуб.

Серед замовників переважно – різного роду бюджеті організації, заклади й установи, місцеві комунальні підприємства. Останні позитивно відгукуються про співпрацю з друкарнею. 

- Наша співпраця триває далеко не один рік. Важко й уявити, яку кількість замовлень за цей час було виконано друкарнею. Це фірмові бланки, бухгалтерські книги, різноманітні посвідчення для нашого учбового комбінату. Також друкували книгу до чергової річниці заснування КП «Водоканал», - розповіла провідний інженер служби забезпечення КП «Водоканал» Юлія Курінська.

Також у друкарні активно взаємодіють з відомими авторами. Так, починаючи з 90-х років у друкарні вийшло близько 400 книг – це публіцистика, художня література. Один з відомих авторів – Іван Кушніренко – поділився, що співпрацює з друкарнею вже років зо двадцять. За цей час світ побачили близько 70 його видань, загалом у власному арсеналі має понад 90.

До слова, Іван Кушніренко особисто долучився до написання книги, присвяченої сторіччю КП «Запорізька міська друкарня «Дніпровський металург» у співавторстві з директором комунального підприємства Вячеславом Білогубом, а головною редакторкою стала Валентина Лягіна – за сумісництвом начальниця виробничого відділу.

- Про друкарні я не бачив, щоб хтось з учених чи працівників, журналістів писали щось і досліджували. Є деякі роботи, але такої комплексної цілісної книжки, наприклад, як про друкарню «Дніпровський металург» немає. От я й замислився, що треба написати і віддячити цьому колективу за співпрацю. Накопали матеріали в архіві, їх дуже мало, але колектив допоміг, вони світлини познаходили. Дуже прекрасна книжка вийшла, в якій розповідається історія цієї друкарні. Вона виникла, коли почалося будівництво Дніпрогесу у 27-му році. Тоді вийшов перший номер газети «Дніпробуд», потім була газета «Пролетарський Дніпробуд» і так далі. Але ж якщо вийшла газета, то повинна бути й друкарня? От звідтіля, ми вважаємо, що й починається літочислення друкарні «Дніпровський металург». Вона пройшла великий і славний шлях, - додав Іван Кушніренко.

Цьогоріч також побачила світ чергова книга автора «Гніздо сивого птаха», теж видана у цій друкарні. Видання стало ще й лауреатом всеукраїнського конкурсу «Українська мова – мова єднання», який проходив у місті Одеса.