У Запоріжжі міський бюджет поповнюється за рахунок стягнення заборгованостей

01.11.2023 17:15

У департаменті правового забезпечення Запорізької міської ради розповіли про результати роботи з наповнення міського бюджету за 10 місяців 2023 року.

Як повідомив перший заступник директора департаменту правового забезпечення міськради Олександр Шульга, робота їх структури доволі широка. Юристи департаменту задіяні до правового аналізу роботи всіх виконавчих органів, у роботі комісії по Є-відновленню, до аналізу звернень, з публічного доступу інформації тощо.

- На початку року, розуміючи, що воєнний стан позитивно не вплине на бюджет, керівництвом департаменту було вирішено спрямувати основний вектор на вживання заходів з наповнення бюджету різними методами. Для цього, в першу чергу, ми провели аналіз інформації податкової служби та нашого фінансового департаменту з метою виявлення суб’єктів господарювання, які неналежно виконують свої зобов’язання за правочинами, - зазначив Олександр Шульга.

Після опрацювання певної інформації департамент підготував 640 претензій на загальну суму 534 млн грн. Значна частина суб’єктів господарювання виявилася свідомими. Так, до бюджету добровільно надійшло понад 10 млн грн. Але й була частина суб’єктів господарювання, які не хотіли вступати до своїх зобов’язань та здійснювали заходи щодо обнулення своїх податкових декларацій. Але всі кошти стягуються через суди. Так, за 10 місяців 2023 року департамент подав понад 40 позовних заяв на суму понад 45 млн грн. На сьогодні задоволено вже 23 позовні заяви на суму 32 млн грн.

Ще одним методом судово-претензійної роботи для активізації коштів до бюджету було вживання заходів з перегляду орендної плати, відшукування ухилянтів тощо.

Крім того, фахівці департаменту активно співпрацюють з правоохоронними органами. Вагомим результатом в цьому році є звернення прокурорів в інтересах Запорізької міськради, які підтримані юристами департаменту. Так, було внесено 28 позовних заяв на суму 25 млн грн. На сьогодні 24 справи розглянуто та задоволено на суму 21 млн грн.

Робота адміністративної комісії забезпечується також департаментом правового забезпечення. Її вагомий результат щодо наповнення бюджету протягом цього року також відзначив перший заступник директора департаменту. За штрафами за порушення правил благоустрою, торгівлі тощо, які було накладено адмінкомісією, до бюджету стягнено 822 тис. грн.