Департамент соціального захисту населення Запорізької міськради опікується питаннями вимушених переселенців

02.11.2023 10:00

2023 рік видався реформаторським для сфери соціального захисту Запоріжжя. У відповідь на виклики сучасності було трансформовано та доопрацьовано майже всі напрямки робочого процесу.

Вагомим викликом для фахівців соціального захисту міста стала підтримка вимушених переселенців з тимчасово окупованих територій, територій на яких ведуться чи велися активні бойові дії. Фахівцями соціальної сфери разом з представниками інших структурних підрозділів виконавчих органів міської ради було забезпечено цілодобове чергування у пунктах прийому внутрішньо переміщених осіб, їх реєстрація, інформування щодо місць розміщення та звичайна підтримка.

Наступним етапом для людей, які прийняли рішення залишитися в Запоріжжі, а це станом на жовтень 2023 року - 157 775 ВПО, стала організація видачі довідок про облік внутрішньо переміщеної особи. Розуміючи важливість швидкості надання послуги, було прийнято рішення перегляду графіку робочого часу з чергуванням з 6 години ранку до 19.00 – 20.00 у залежності від умов комендантського часу.

Черговим викликом стало оформлення всім охочим внутрішньо переміщеним особам виплати допомоги на проживання за рахунок державного бюджету. Це вплинуло на рішення про укріплення відділів прийому громадян, перегляд можливостей фахівців відділів прийняття рішень, навчання спеціалістів відділів грошових виплат та компенсацій. 

Крім того, соціальний захист взяв функцію розрахунку компенсації громадянам за розміщення внутрішньо переміщених осіб та передачу розрахунків на вищий рівень для планування фінансування. В Запоріжжі понад 3 тисячі осіб оформили компенсацію за розміщення ВПО.

Аварійні або планові відключення електропостачання восени минулого року викликали необхідність створення Пунктів Незламності та Територіальних інформаційних центрів, в яких соціально-психологічний напрямок мешканців міста підтримується фахівцями соціальної сфери міста в цілому, визначено відповідальних, складено графік чергувань.

Велика кількість осіб похилого віку та осіб з інвалідністю з числа ВПО зумовила новий напрямок роботи відділів департаменту соціального захисту у сфері направлення до спеціалізованого трускавецького санаторію «Батьківщина» (56 осіб), до спеціалізованого миргородського санаторію «Слава» (24 особи).

Воєнний стан вніс корективи в необхідність офіційного оформлення догляду родичами за особами, які не здатні самі себе обслуговувати за медичними показниками. Кількість звернень щодо визначення права на отримання компенсацій фізичній особі за надання соціальних послуг збільшилася втричі у порівняні з 2021 роком.

Все це додаткове навантаження наразі виконує структурний підрозділ департаменту – управління соціальної підтримки населення, для якого важливим залишається і якісне та повноцінне виконання функцій державного рівня, які були покладені до вторгнення рф, зокрема: прийом документів, призначення та виплата всіх видів державних соціальних допомог, виплат та компенсацій, прийом документів на забезпечення засобами реабілітації, видача посвідчень, прийняття рішень щодо надання соціальних послуг, санаторно-курортне забезпечення тощо.