Запоріжців штрафують за спалення опалого листя

06.11.2023 17:45

До інспекції з благоустрою Запорізької міської ради регулярно надходять скарги від містян стосовно фактів спалення опалого листя мешканцями приватного сектору, а також власниками домоволодінь та присадибних ділянок.

Восени одним із болючих питань для запоріжців є спалення опалого листя несвідомими громадянами, здебільшого мешканцями приватного сектору. Їдкий та смердючий дим не лише дошкуляє жителям всіх прилеглих домоволодінь, але є надзвичайно небезпечним.

Спеціалісти зазначають, що у складі диму від спаленого листя, гілля, сміття міститься велика кількість важких металів, канцерогенних сполук бензопіренів, оксиду азоту, чадного газу, а також пилу, що призводить до збільшення кількості респіраторних та алергічних захворювань мешканців та значного забруднення повітря, зниження родючості землі через знищення комах, тварин та рослинності.

Законодавством у сфері благоустрою суворо заборонено спалювання опалого листя та інших рослинних залишків. Тому зараз фахівці інспекції з благоустрою активізували перевірки з даного питання.

Так, під час одного з рейдів у Шевченківському районі на порушників було складено протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 152 КУпАП.

Як повідомили в інспекції з благоустрою, такі перевірки триватимуть і надалі. Тим паче, що вони регулярно отримують повідомлення від запоріжців про спалювання опалого листя. Найбільша кількість скарг щодо порушень законодавства з даного питання - у селищі Зелений Яр  Шевченківського району.

Нагадаємо, у житловому фонді вивезення опалого листя, гілок, ялинок та сосен здійснюється виконавцем послуг із вивезення побутових відходів.