Запоріжцям нагадують про відповідальність за спалення опалого листя

10.11.2023 13:30

Державна екологічна інспекція Південного округу нагадує про недопущення спалювання опалого листя, гілля, залишків рослинності тощо. Це не лише шкодить довкіллю, а й здоров’ю людей. Під час спалювання листя руйнується ґрунтовий покрив, знищується насіння та коріння рослин, згорають комахи, можуть постраждати звірі. Крім того з димом вивільняються шкідливі речовини, що можуть викликати онкологічні захворювання, ураження імунної системи, гормональні порушення тощо.

Як повідомляє департамент правового забезпечення Запорізької міської ради, відповідно до Наказу Держжитлокомунгоспу України від 17.05.2005 № 76, забороняється спалювання на території домоволодінь і в сміттєзбірниках всіх видів відходів, у тому числі і опале листя. Прибудинкова територія повинна утримуватись в чистоті, систематично очищатись від сміття, опалого листя.

Крім того, законодавством забороняється вивозити і звалювати у не відведених для цього місцях відходи, сміття, гілки, траву, листя тощо.

Забороняється згрібати листя з-під групи дерев і чагарників у лісопарках, парках, скверах та садах. Це призводить до винесення органічних добрив, зменшення ізоляційного шару для ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння. Листя має залишатись на зиму під деревами, а весною його можна неглибоко прикопати або за допомогою механізмів змішати з ґрунтом, що призведе до його мінералізації. Складати його для тривалого зберігання на прибудинкових територіях або спалювати категорично забороняється.

В департаменті правового забезпечення зауважують, що спалювання сухої трави та опалого листя наносить шкоду навколишньому середовищу. Тому за недотримання вимог законодавства недобросовісним громадянам загрожує не лише адміністративна, а й кримінальна відповідальність.

За спалювання сухої трави й листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн (для посадових осіб від 15 300 до 21 420 грн).

Якщо спалювання відбувалося на території природно-заповідного фонду – 6 120 до 12 240 грн (для посадовців – від 21 420 до 30 600 грн).

За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці – 90 тис. – 150 тис. грн.

Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій.

Фахівці державної екологічної інспекції наголошують, що у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.