Волонтери відновили для захисників розвідувальну машину

10.11.2023 18:05

Запорізькі волонтери БФ «Об'єднання волонтерів Запоріжжя» відновили для наших захисників розвідувальну машину. Доброчинці перетворили її на сучасну бойову одиницю, фактично замінивши все, що можливо.

Цю бойову розвідувальну машину втратили під час бою. До рук запорізьких волонтерів потрапила десь півроку тому, коли бійці змогли її забрати з місця протистояння. За цей час майстри зробили із неї сучасну бойову одиницю, на якій сміливо можна вирушати на фронт.

- Це бойова розвідувальна машина. Перша. Вона не плаває, як заявляла радянські розробники. Ось, її одна бригада знайшла затопленою. Це наша українська техніка. Але її притопили, затопили - загубили хлопці під час бою. Відновили і переобладнали її, адже в тому вигляді, в якому вона була спроектована і зроблена, не відповідала вимогам, - розповів волонтер БФ «Об'єднання волонтерів Запоріжжя» Василь Мєзєнцов.

Тепер двигун став втричі потужніший. Волонтери повністю оновили гальмівну систему, встановили відеоспостереження, обігрівач та навіть кондиціонер. Якщо раніше потрапити всередину, або вийти можна було лише через люки, що особливо незручно робити в бронежилетах, то тепер тут з обох боків є двері. Це також дасть можливість бійцям використовувати автомобіль для евакуації поранених. Окрім водія та ще однієї людини, техніка може вмістити до шістьох пасажирів.

- Ми викинули звідси все зайве. Тепер тут, як ви бачите, досить просторо. Я думаю, що я один з небагатьох людей, які можуть лежати і відпочивати в БРДМі. Є світло, є чергове світло, це світло, в принципі, зроблене досить потужним. Тому, якщо ви звернули увагу, є бічні двері, є площина де може проводитися евакуація, - додав Василь Мєзєнцов.

Окрім евакуації, ця машина може повноцінно воювати. Вона оснащена крупнокаліберним кулеметом і системою задимлення. Днями модернізована броньована розвідувально-дозорна машина поїхала на передову. Проте у запорізьких волонтерів ще чимало проєктів, які покликані не тільки наблизити нашу Перемогу, але й вберегти життя захисників під час виконання бойових завдань.