У Запоріжжі обговорили проблему насильства над дітьми

14.11.2023 08:55

«Виклики та реагування щодо сексуального насильства над дітьми», - проєкт під такою назвою започаткувала Громадська правозахисна організація «Егіда-Запоріжжя». Мета - вчасно та злагоджено допомагати дітям, які постраждали від насилля.

Обговорити цю важливу соціальну проблему в обласному центрі молоді зібралися правоохоронці, прокурори, а також спеціалісти різних соціальних служб. Однією з перших повідомлення про вчинення насильства приймає Служба у справах дітей.

- Служба у справах дітей протягом 2023 року прийняла три заяви про сексуальне насильство над дітьми. В подальшому ж робить все можливе, щоб забезпечити необхідний захист дитини, в тому числі психологічний, правовий а також соціальний. Тобто, той захід, на якому ми присутні сьогодні, він направлений на те, щоб організувати роботу всіх суб'єктів, з якими взаємодіє служба у справах дітей, та налагодити цю роботу, - розповіла начальниця Олександрівського райвідділу Служби (управління) у справах дітей Ольга Романенко.

На жаль, під час війни проблема знущання над дітьми лише загострилася. За інформацією правозахисників, на тимчасово окупованих територіях Запорізької області насильства зазнали 15 дітей. Ці випадки розслідує Офіс Генерального прокурора. Окрім цього, факти насильства над дітьми фіксуються по всій країні. В рамках проєкту у громадській правозахисній організації «Егіда-Запоріжжя» спільно з усіма запорізькими службами та організаціями планують надавати індивідуальну допомогу дітям, які постраждали від сексуального насильства.

- Воєнний стан каталізував, на жаль, показники домашнього насильства в тому числі і сексуального насильства у відношенні до дітей. Це є негативною статистикою, але ми не можемо, особливо зараз, закривати на це очі. Супровід таких постраждалих досить чутливих маленьких дітей, більш дорослих, він має певні особливості, тому що необхідно застосовувати чутливу комунікацію, відповідні методи роботи, щоб дитина розкрилася і довірила якусь певну інформацію, яка є важливою до притягнення відповідальності кривдника, - зазначила адвокатка Регіна Харченко.