Запоріжцям нагадують про штрафи за спалювання опалого листя

14.11.2023 10:40

Інспекція з благоустрою продовжує контролювати дотримання жителями міста заборони на спалювання листя та гілок.

Спалювання сухого листя та трави шкодить здоров’ю людей, призводить до забруднення повітря і зниження родючості ґрунту, та є прямим порушенням низки норм чинного законодавства. До того ж вогонь з купи сезонних відходів може перекинутися на більші ділянки та спровокувати пожежу.

Фахівці радять замість спалювання облаштовувати компостні ями та закопувати біорозкладне сміття у землю, аби перетворити поживні залишки та листя у добриво. Інакше - на порушників інспектори з благоустрою складатимуть акти та виписуватимуть штрафи.

- Розмір штрафу - від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а це від 340 до 1360 гривень. Інспектори постійно проводять роз’яснювальні роботи та перевірки щодо заборони спалювання листя, гілля, сміття та захаращування в приватних секторах міста Запоріжжя, - розповіла старша інспекторка інспекції з благоустрою Запорізької міської ради Олена Онищенко.

Містянам нагадують: самовільне випалювання рослинності або її залишків вважається адміністративним правопорушенням. Разом з тим, спалювання сухостою в умовах воєнного стану може розглядатися як диверсії. Вчинення таких дій може потягнути за собою позбавлення волі.