До уваги запоріжців: як отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів

14.11.2023 16:50

Ще 5 квітня 2017 року урядом була затверджена постанова № 268, що регламентує Порядок надання дитині статусу постраждалої внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Після повномасштабного вторгнення рф на територію України до документа цьогоріч у червні були внесені зміни. Так, з лютого 2022-го року тільки з-поміж мешканців Хортицького району відповідний статус було надано 45 дітям, ще 69 справ наразі знаходяться в обробці. Фахівці зазначають, що наплив охочих поступово зростає.

Для оформлення статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, потрібно звернутися до районних відділів служби (управління) у справах дітей міськради. Так, згідно з Порядком, таке право має дитина, яка до досягнення нею 18 років:

  • отримала поранення, контузії, каліцтва;
  • зазнала фізичного, сексуального насильства;
  • була викрадена або незаконно вивезена за межі України;
  • залучалася до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань;
  • незаконно утримувалася, у тому числі в полоні;
  • зазнала психологічного насильства.

- Цією постановою передбачено, що статус надається, перш за все, дітям, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, які виїхали з тимчасово окупованих територій, або з зони бойових дій та місцевим мешканцям – мешканцям міста Запоріжжя, - зазначила головна спеціалістка відділу по Хортицькому району служби (управління) у справах дітей Запорізької міськради Олена Рябчук.

Для оформлення відповідного статусу, законний представник, або родичі – зазвичай це один з батьків – мають написати заяву й принести необхідний пакет документів. Зокрема, таких як: свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини; документ, що посвідчує особу заявника; довідку про взяття дитини на облік як внутрішньо переміщеної особи (у разі наявності); витягу з реєстру територіальної громади (у разі наявності). Обов’язково також має бути складений висновок оцінки потреб сім’ї у соціальних послугах, підготовлений центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

- Заявники приносять пакет документів, ми приймаємо заяву, потім розглядається це питання на комісії з питань захисту прав дитини, де й вирішується: надати статус дитині, чи відмовити. На це передбачається 30 календарних днів. По завершенню цього терміну батькам телефонує спеціаліст служби і запрошує до відділу районної адміністрації по Хортицькому району для отримання розпорядження стосовно статусу дитини, - додала Олена Рябчук.