В Запоріжжі презентували фотовиставку в стилі фентезі

14.11.2023 17:40

Персональну виставку запорізької фотохудожниці Діани Антонюк презентували у Туристичному інформаційному центрі. Колекція світлин, як визначає сама майстриня, виконана у жанрі символізму та сюрреалізму. Це — продукт спільної роботи її друзів та однодумців, створений на тлі хортицьких пейзажів.

Діані Антонюк  — 24 роки. Вона - спеціалістка в ІТ-сфері, але з дитинства мріяла бути причетною до мистецтва. Фотокамеру вперше взяла в руки у підлітковому віці. А сюрреалістичним напрямком зацікавилась вже у процесі пошуків власної творчої манери.

На фотознімках без назв позначені тільки імена моделей. Їх шестеро, це - друзі Діани. Час і простір — умовні, кольорова гама — стримана, майже відсутня. Вся ця закодована у світлинах символіка — простір для роздумів глядача, каже авторка. Кожен вільний трактувати по-своєму, про що може розповісти оповита червоним павутинням жінка або паперові кораблики, що пливуть по оголеній дівочій спині, чи яблука, котрі звисають на нитках із неба.

- Я дуже любила читати Франца Кафку. У нього дуже багато сюрреалістичних історій. Наприклад, моє улюблене оповідання — «Перевтілення». І це, мабуть, була основна точка відліку, звідки пішло це сюрреалістичне вже у моєї творчості, - розповіла фотохудожниця Діана Антонюк.

За кожною роботою — великий підготовчий процес, у якому бере участь вся команда - каже героїня більшості фотознімків Діани, її подруга Аліна. Пошук реквізиту, локацій та образів тривають не один день. Приміром, на цьому фото дівчина зображує віолончель.

- Ми можемо побачити на цьому знімку, що чоловік із заплющеними очима. Проте музикант не може грати з заплющеними очима. Тому тут більше про те, як чоловік відчуває свою жінку, і яких струн її душі він може торкнутися. Тобто, чим більше чоловік буде відчувати свою жінку душею, тим красивіше буде лунати мелодія їхнього кохання, - прокоментувала роботу подруга і модель фотохудожниці Аліна Гончарова.

Символічні й роботи, присвячені війні в Україні. В них більше трагізму й контрастніші кольори. На цьому фото - зламана пострілом фігура людини. Модель - чоловік Діани.

- Вона дуже змінилася з того часу, але ця частина не стосується виставки. Я вважаю, що це не дуже вплинуло на її творчість, оскільки війна хоч і триває, але триває й саме життя. І якщо завжди говорити про війну й у всіх роботах — коли ж тоді жити?, - сказав чоловік і модель фотохудожниці Євгеній Тур’янський.

Виставка Діани Антонюк експонуватиметься до 24-го листопада.