Металургійний комбінат «Запоріжсталь» відзначив 90-річчя

17.11.2023 11:05

16 листопада 1933 року - перша плавка чавуну на доменній печі №1. Саме від цієї дати веде свою історію ПАТ «Запоріжсталь». Цьогоріч комбінат святкує ювілей – 90-річчя. Урочистий захід, присвячений цій події, пройшов у четвер, 16 листопада. Привітати колектив завітали представники міської влади, а також обласної ради і обласної військової адміністрації.

ПАТ «Запоріжсталь» - одне з провідних підприємств України. Підтвердженням його успішності є статистичні дані: за 90 років роботи на комбінаті вироблено 256 млн тонн чавуну, 274 млн тонн сталі та 214 млн тонн прокату. Комбінат входить у трійку найбільших підприємств гірничо-металургійного комплексу країни.

На роботі підприємства, як і багатьох інших, позначилася війна й завдала певних збитків. У перші дні повномасштабного вторгнення фронт стрімко наближався до міста, тому було прийняте рішення тимчасово законсервувати виробництво на підприємстві. Вже у квітні 2022-го виробничі агрегати частково вивели з простою. Комбінат запрацював на 50% від виробничих можливостей. Наразі підприємство працює із 70% завантаженістю.

- Першочергово хочу подякувати всім, без кого це свято не відбулося б – нашим воїнам, нашим захисникам. У кожного з присутніх тут доля так, чи інакше пов’язана з комбінатом і особисто моя. Для мене комбінат – це перш з все люди: відкриті, доброзичливі, чесні , справжні професіонали своєї справи. Для мене честь працювати з ними і в той же час – це висока планка для мене, - заявив генеральний директор ПАТ «Запоріжсталь» Роман Слободанюк, звертаючись до «запоріжсталівців».

Металургійний комбінат нині активно допомагає місту в усуненні наслідків ворожих обстрілів та відновленні інфрастурктури. Підприємство надає техніку та спеціалістів, які допомагають у розборі завалів.

За дорученням Президента України Володимира Зеленського, за сприяння Запорізької обласної військової адміністрації та Запорізької міської ради у партнерстві з Групою Метінвест та комбінатом «Запоріжсталь» стартував проєкт з відбудови будинку, який постраждав від ворожих обстрілів. Соціально відповідальний бізнес спрямував на реалізацію проєкту реконструкції 50 мільйонів грн.

- В умовах повномасштабної війни «Запоріжсталь» продемонструвала виняткову стійкість. Частина ваших працівників мужньо пішла на передову. Решта – тримають сталевий фронт, зміцнюючи обороноздатність нашої країни. Не можу не відзначити вашу підтримку рідному Запоріжжю. Це і техніка та спеціалісти для укріплення міста, обладнання та медикаменти для міських лікарень, підтримка вимушених переселенців, військових, допомога у розчистці завалів та у відновленні пошкоджених будинків. Всюди – від економічного до гуманітарного та волонтерського фронтів, ви продовжуєте невтомно працювати, демонструючи відданість, яка виходить за рамки металургійного підприємства, - зазначив перший заступник міського голови Олександр Власюк.