У Запоріжжі триває ремонт й облаштування тротуарів

21.11.2023 14:40

Депаратмент муніципального управління міськради дбає про комфортне пересування пішоходів містом. Так, в обласнмоу центрі триває робота з облаштування тротуарів. Оновлений заасфальтований, зокрема, з’явився у Вознесеніському районі міста – на перетині вулиці Гагаріна та проспекту Соборного. Загальна площа відремонтованої ділянки склала 460 кв. м.

Як розповіла головна спеціалістка відділу інфраструктури міста департаменту муніципального управління міськради Олена Жебровська, перелік ділянок тротуарів, які потребують поточного ремонту, формується відповідно до звернень мешканців та після обстеження працівниками департаменту муніципального управління. Також враховується їх наближеність до об’єктів соціальної інфраструктури, як от лікарні, зручність пересування людей з інвалідністю, або ж мам з дитячими візочками.

Тротуар на перехресті проспекту Соборного і вулиці Гагаріна знаходився у жахливому стані. При виконанні демонтажних та підготовчих робіт було виявлено, що зливовий лоток, який проходить від прибудинкової території до проїзної частини вулиці Гагаріна був зовсім зруйнований та залитий бетоном.

- Для уникнення підтоплення та руйнування фундаменту будинку у подальшому, було прийнято рішення встановити новий зливовий лоток. Під час відновлення тротуарного покриття, керуючись державними стандартами та будівельними нормами, були виконані роботи з улаштування пандусу, пониження до проїзної частини пішохідних переходів та встановлення тактильної плитки, - додала Олена Жебровська.

Так, на зазначеній ділянці тротуару було виконане пониження бордюрного каменю в місцях пішохідних переходів, а також вкладено тактильну плитку. Крім того, виконано й інші види робіт.

- Було встановлено напівсфери для унеможливлення заїзду транспорту, який, на жаль, користувався цим тротуаром, як підвізною дорогою до деяких магазинів. Також ми виконали комплекс робіт саме в арці цього будинку – встановили необхідний пандус та зробили перила для того, щоб мешканці зручно пересувалися і могли користуватися цим відрізком дороги, - розповів директор департаменту муніципального управління міськради Віталій Лисенко.

Цей відрізок тротуару важливий й тим, що поблизу знаходяться багатоповерхові будинки і місцеві мешканці активно користуються ним, аби дістатися до аптек, магазинів, чи зупинок громадського транспорту. Крім того, поруч знаходяться одразу два сервісних центри ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області. Наплив відвідувачів чималий: щодень до цих двох сервісних центрів звертаються близько 200 осіб.

- Переважна більшість осіб, які звертаються до нас – особи похилого віку, особи з інвалідністю. Ми розуміємо, що деякі з них мають травми. Тому, звичайно, сервісні центри доступні й облаштовані пандусами. Саме ця ділянка викликала певні труднощі у тому, щоб дістатися до сервісного центру. Тому, це питання є принципово важливим і сьогодні відвідувачі, які звертаються до нас, вони схвально відгукуються про таку можливість. Дійсно, це дуже зручно, безперешкодно можна дістатися і вирішити всі свої питання, - наголосила заступниця начальника Головного управління – начальниця управління обслуговування громадян Наталя Мурашко.

Цього року до Пенсійного фонду була додатково направлена величезна кількість послуг. Відтак, субсидії, виплати тепер оформлюються саме тут. Таким чином, кількість відвідувачів зросла врази.

- Для нас дуже важливо виконувати передбачені законодавством заходи із забезпечення доступності всіх об’єктів інфраструктури для абсолютно всіх верств населення – це й люди, які мають проблеми з руховим апаратом, які користуються інвалідними візками. Це й люди, які пересуваються за допомогою милиць, також батьки з дітьми, які користуються візочками, - додав Віталій Лисенко.