Стихійна торгівля несе небезпеку для здоров’я покупців

22.11.2023 11:30

Продукти зі «стихійного ринку» не проходять перевірку на якість, їхнє споживання може призвести до харчових отруєнь та серйозних захворювань. Тож запоріжцям радять не купувати продукти харчування у місцях стихійної торгівлі.

Попит покупців – один із головних факторів, який сприяє процвітанню стихійної торгівлі. Нажаль, незважаючи на всім відому небезпеку для здоров’я придбання товарів на стихійному ринку, деякі покупці продовжують купувати продукти прямо з землі, не лякає їх навіть недотримання санітарних норм зберігання товарів.

Шкода здоров’ю є найнебезпечнішим наслідком стихійної торгівлі. Саме неякісні продукти, куплені у несанкціонованих місцях, - головна причина харчових отруєнь. Безпечні покупці, нехтуючи власним здоров’ям та здоров’ям своїх близьких і рідних людей, споживають товари сумнівної якості, куплені на стихійних ринках. А потім витрачають кошти на медикаменти та додають роботи лікарям, які рятують їхнє життя від тяжких наслідків харчових отруєнь.

Серед негативних факторів стихійної торгівлі - продаж продуктів харчування, які не мають сертифікатів та не пройшли перевірку якості, неофіційне працевлаштування продавців, перешкоджання проїзду транспорту та проходу пішоходів на тротуарах, антисанітарія та залишене сміття. Крім того стихійна торгівля складає нечесну конкуренцію продавцям, які торгують на офіційних ринках.

У Запоріжжі працівники комунального підприємства Муніципальна варта продовжують вживати заходи щодо подолання стихійної торгівлі. Під час рейдів складають протоколи про притягнення до адміністративної відповідальності, передбаченої за ст. 152 та 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді штрафу. Штраф за порушення правил торгівлі становить від 340 до 1360 гривень.

Втім, лише власна відповідальність покупців за вибір місця купівлі продуктів допоможе подолати таке негативне явище як «стихійна торгівля» та стане запорукою збереження здоров’я і профілактики цілої низки захворювань, пов’язаних із вживанням неякісних продуктів.