У Запоріжжі обговорили проблему домашнього насилля

27.11.2023 16:40

25 листопада стартувала Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства», в рамках якої в Запоріжжі провели захід «Безсилля насильства. Дій сьогодні!». Організатором заходу виступила громадська організація «Сяйво надії» за підтримки ООН.

До участі в заході долучилися психологи, юристи, представники поліції та близько 100 учасників. Разом вони обговорили проблему подолання насильства в сім’ях і напрацьовували спільний алгоритм дій, щоб запобігти толерантному ставленню до насильства.

Під час дискусії учасникам заходу пояснили, які існують види сімейного насильства, як їх розрізнити та як правильно діяти при прояві будь-якого з них.

Фахівці зазначають, що постраждалій від домашнього насилля людині важливо отримати вчасну психологічну допомогу, а потім вже звертатися за допомогою спеціалістів у судах.

Важливим кроком у випадку домашнього насилля є звернення до поліції.

- Що стосується кримінальної відповідальності, у нас є стаття 126.1 — це судовий процес. Там може бути арешт до 6 місяців, або суд може виносити також заходи — це обмежувальний припис. Якщо заборонювальний припис виноситься до 10 діб, то обмежувальний - від місяця до пів року. Якщо людина порушує або не виконує заходи, тоді вже відповідно статті 397.1 — це також кримінальна стаття, для кривдника йде більш тяжке покарання, - зазначила старша інспекторка сектору протидії домашньому насильству Бердянського райвідділу поліції Олена Алейнікова.

Крім того, людина, що постраждала від домашнього насилля, може звернутися на «гарячу лінію» - «15-47», яка працює безоплатно та цілодобово. Там можна отримати усю необхідну допомогу, зокрема й психологічну та юридичну.