Запоріжці долучились до активності «Кроки до допомоги»

28.11.2023 14:25

У межах міжнародної акції «16 днів проти насильства» UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, Запоріжжя, яке є учасником проєкту «Міста і громади, вільні від домашнього насильства», долучилося до активності «Кроки до допомоги». Учасники заходу проходили невеличкий повчальний квест на основі реальних життєвих подій.

Міжнародна акція «16 днів проти насильства» проходить в Запоріжжі щорічно, але цього разу організатори вирішили провести її в дещо новому форматі. Для цього влаштували для запоріжців активність «Кроки до допомоги». Учасники мають знайти всі 7 QR-кодів, які розташували на вулицях міста, та дізнатись реальну історію Світлани – біженки з Луганської області, яка стала жертвою домашнього насильства. За допомогою спеціалістів їй вдалось вийти з цього життєвого сценарію.

- Її історія починається ще у 2014 році. Світлана погодилась розповісти, як зі звичайного шлюбу її стосунки з чоловіком ставали все більш токсичними. І навіть після важкого розлучення вона не почувала себе у безпеці. Вийти з цих токсичних відносин допомогли соціальні працівники, до яких жінка наважилася звернутись. Саме про її кроки в цьому напрямку розповідає сьогоднішній квест, - розповів заступник директора міського центру соціальних служб Запорізької міської ради Володимир Кукін.

Активність покликана продемонструвати, що допомога завжди поруч та звертатися за нею – це прості та важливі кроки. В Запоріжжі це центр соціальних служб, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги. Звернутись до них можна за телефонами "гарячих ліній" (050 730 09 72; 067 610 5803) або через чат-бот «Запоріжжя – місто без насильства».

До сьогоднішньої активності долучилося багато запорізької молоді. В ході події вони змогли не тільки дізнатись життєву історію, але й знайти посилання на інформаційні матеріали та сервіси допомоги постраждалим.

- Окрім цього заходу, у нас заплановано ще багато цікавих та корисних подій для молоді, які допоможуть їм більше дізнатись про те, як виявити домашнє насильство, хто може бути його учасниками та що робити у цьому випадку. Зважаючи на безпекову ситуацію, івенти будуть проходити онлайн, - повідомив начальник управління по роботі з сім’єю та молоддю департаменту спорту, сім'ї та молоді Запорізької міської ради Олексій Савицький.

Після закінчення активності всі учасники отримали символічні подарунки – тематичні наліпки та силіконові браслети.

Нагадаємо, 16 днів активності проти гендерно зумовленого насильства – це кампанія, яка проводиться щороку в більшості країн світу. Вона починається 25 листопада з Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня — Дня прав людини. Кампанія консолідує людей та організації у всьому світі та закликає до запобігання та викорінення насильства щодо жінок та дівчат.