В Запоріжжі працює центр реабілітації «Сміливий крок»

04.12.2023 18:20

Максимально швидко поставити на ноги або дати можливість потиснути руку. Саме за таким принципом працюють у Запорізькому центрі безплатного протезування та реабілітації «Сміливий крок». З вересня цього року тут допомагають стати на ноги як цивільним, так і ветеранам війни, які втратили кінцівки під час бойових дій.

Центр реабілітації «Сміливий крок» запрацював лише у вересні та є найближчим до лінії фронту.  Відновлення тут проходять ветерани війни не тільки із Запоріжжя, а й з усієї України. Пан Андрій сам з Рівненської області. Розповідає, спершу боронив Донецький напрямок, потім Запорізький. Наприкінці літа чоловік отримав поранення під час контрнаступу в районі Роботиного.

- Ми ходили в дорозвідку, і наступив на міну. Не догледів, бо дуже багато мін було. Багато з них вдалось оминути, а одну не побачив, бо вона захована була, дуже маленька. Вона всім відома – «лепесток» зветься, - розповів ветеран війни Андрій.

За чотири тижні реабілітації Андрій вже може ходити самостійно, без сторонньої допомоги.

-Ще дуже мало часу пройшло, але я вже ходжу майже без допомоги. Після поранення пройшло три місяці, уже хожу на двох ногах. Головне - не падати духом, а в усьому іншому допоможуть наші спеціалісти – вони у нас дуже хороші, з медичною освітою. З ними ми дуже швидко стаємо на ноги, - каже Андрій.

Серед пацієнтів не тільки ветерани війни, а й жителі Запоріжжя та діти, які втратили кінцівку внаслідок воєнних дій. Допомагають знову стати на ноги та повернути якість життя семеро фахівців. Серед них - два протезисти та хірург. Пацієнти центру буквально у перші дні після протезування вже мають успіхи.

- Спочатку вони ходять за допомогою паличок. Потім вже не користуються ними зовсім. В наших стінах пацієнти отримують і повноцінну реабілітацію, і спілкування. Тут вони, немов діти, відточують заново свої навички ходити. Але в дружній атмосфері це відбувається досить швидко. Від нас вони додому їдуть повноцінними хлопцями та дівчатами. Радіють життю і знають, що все буде добре, - розповіла керівниця протезного центру «Сміливий крок» Наталя Рудич.

Відкриття центру стало можливим завдяки грантовим коштам від посольства Словаччини та одного із запорізьких благодійних фондів. 52 тисячі євро дали старт сміливому проєкту у Запоріжжі. За кошти благодійників, зокрема, закупили обладнання для центру.

-Ми знаємо, що є досить потужні центри на Західній Україні, але на лінії фронту нічого немає. Тому це був такий виклик мабуть всьому суспільству, адже жоден донор не хотів давати такі великі гранти на лінію фронту. Але ми все ж змогли це зробити разом з посольством Словаччини, - додала Наталя Рудич.

До Всесвітнього дня осіб з інвалідністю в протезному центрі влаштували невелике свято для своїх пацієнтів з концертом та майстер-класом від запорізького гурту «Барабанза». Також це слушна нагода зібратися разом і поспілкуватися у дружній атмосфері.

-В чому наші плюси, так це перш за все людяність – тут ми спілкуємось та взаємодіємо як людина з людиною. Ми не просто беремо пацієнта, як в поліклініці, і не кажемо – підкрути собі тут протезик, і все – додому. Ні. Наші пацієнти живуть вдома з нашими співробітниками. Якщо ви запитаєте співробітників нашої клініки, вони вам підтвердять,  що люди, яким немає де жити (вони не місцеві або залишились без житла), вони приїзджають до нас, і ми беремо їх до себе додому, - розповів співзасновник протезного центру «Сміливий крок» Костянтин Милиця.

Наразі тут проходять реабілітацію шестеро пацієнтів, серед них і дитина.  Окрім того, у центрі «Сміливий крок» проводять безкоштовні консультації, а переселенці можуть безоплатно отримати ортези.