У Запоріжжі відзначили Міжнародний День волонтера

05.12.2023 13:10

Сьогодні, 5 грудня, у всьому світі відзначають Міжнародний день волонтера. З цієї нагоди у Запоріжжі відбувся урочистий захід, організований департаментом спорту, сім’ї та молоді міськради. Благодійників, хто за покликом серця відчуває в собі потребу допомагати ближнім, відзначили грамотами. Долучився до святкових привітань заступник міського голови Анатолій Васюк.

«Моя хата не скраю», «Не буває чужої біди», - під такими гаслами працюють благодійники у сучасних реаліях. Важливість волонтерської діяльності неабияк зросла від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну. Безкорисне прагнення допомогти вплинуло на хід війни та продовжує впливати і зараз. Різного роду організації та об’єднання підтримують військових, вимушених переселенців, місцевих жителів – всіх, хто зазнав болю і втрат через ворожу агресію.

Даніїл Пічікін - один зі співзасновників благодійного фонду «АРТАК РАЗОМ ДО МРІІ». Розповідає, що волонтерить з 2014-го року. Від початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022-го разом з рештою однодумців почали евакуювати людей за кордон і допомагати їм у подальшому влаштуванні й поселенні. 

- Від початку війни ми вивезли приблизно 45 тисяч людей з міста Запоріжжя. До сьогодні ми це робимо, в нас курсують безкоштовні автобуси до Німеччини та Польщі, де ми людей поселяємо. Також ми тут допомагаємо нашим людям – видаємо набори гігієни або продуктів харчування. Що маємо, тим й допомагаємо. Волонтерство - це вже спосіб життя. Волонтери зараз роблять дуже багато різних справ, працюють у різних напрямках – хтось відбудовує, хтось допомагає військовим, хтось місцевим – всі на своїх місцях, - додав Даніїл Пічікін.

За розвиток волонтерської спільноти волонтери отримали грамоти та цінні подарунки. Серед нагороджених - представники різних волонтерських організацій та благодійних фондів, таких як вже згаданий БФ «АРТАК РАЗОМ ДО МРІЇ», а також ГО «СВОЇ», БФ «Голос Дітей», БО «БФ «Карітас Запоріжжя», БФ «Молодь майбутнього», а також інших підприємств та об’єднань.

- Ми намагаємося відзначити всіх, хто робить добрі справи, великий внесок у підтримку військових, розвиток нашого міста та й взагалі волонтерського руху. Саме тому сьогодні ми запросили тих людей, з котрими співпрацюємо, які після «прильотів» одними з перших прибувають на виклики і допомагають людям на місцях, котрі організовують збори для військових та роблять добрі справи щодня і щохвилини. Дуже важливо висловлювати слова вдячності, і не тільки у День волонтера, а робити це частіше, - зазначив заступник начальника департаменту-начальник управління по роботі з молоддю та сім’єю департаменту спорту, сім'ї та молоді Запорізької міськради Олексій Савицький.