Запорізьких бюджетників навчають ефективно використовувати енергоресурси

21.02.2018 11:00

Сьогодні в Запорізькій міській раді відбувся семінар на тему: «Впровадження системи енергомоніторингу на об'єктах бюджетної сфери». Серед учасників семінару - представники організацій та установ бюджетної сфери обласного центру.

В ході заходу з вітальним словом до присутніх звернулася заступник директора департаменту економічного розвитку Запорізької міської ради Ірина Качинська. Вона розповіла про нову Енергетичну стратегію України, прийняту до 2035 року, про її цілі і шляхи реалізації.

Про впровадження системи енергомоніторингу на об'єктах бюджетної сфери розповів професіонал з енергоменеджменту КП «Запорізьке енергетичне агентство» Роман Усатий.

- Основна мета семінару - допомогти представникам бюджетної сфери розібратися, як користуватися програмою електронного моніторингу. Сьогодні в системі зареєстровано 593 будівлі. З них по 279 не ведеться моніторинг системно. Це не дозволяє нам виконувати на 100% аналіз енергоспоживання і планувати заходи щодо зменшення енерговитрат будівель. Моніторинг енергоспоживання необхідно проводити щодня, - зазначив Роман Усатий.

За його словами, в 2016 році утримання будівель комунальної власності вартувало близько 400 млн грн. Для того, щоб ефективно управляти енергоресурсами на кожному будинку, були встановлені прилади обліку. А також розроблено програмне забезпечення для моніторингу та системного аналізу споживання енергоресурсів.

- При системній щоденній подачі показань ми можемо перевірити ефективність проведених заходів з теплозбереження. Коли можна побачити цифри економії, стає зрозумілим, які саме будівлі і яким чином необхідно тепломодернізувати надалі. Можливість проведення аналізу енергоспоживання - це можливість ефективного управління ресурсами, - сказав Роман Усатий.

Під час заходу учасники семінару змогли отримати відповіді на питання щодо правил заповнення обліку енерговитрат і ведення моніторингу.