Керівники міських медзакладів підбили підсумки проведеної у 2023 році роботи

21.12.2023 11:30

Так, керівники відзвітували про діяльність своїх комунальних неприбуткових підприємств у галузі охорони здоров’я станом на кінець поточного року. Озвучили статистичні дані за звітний період, фінансові показники, досягнення й плани на наступний 2024 рік. До участі у заході долучився заступник міського голови Анатолій Васюк, до компетенції якого, зокрема. входять питання охорони здоров’я, аптечного обслуговування, та секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв.

Свої звіти на кінець 2023 року представили КП «Примула», міські стоматологічні поліклініки № 5 та № 1, Центри ПМСД №2, №5, №10, міські лікарні №1, №3, №4, №6, №7, №8, №9, №10, а також лікарня екстерної та швидкої медичної допомоги та міська дитяча лікарня № 5. Також відзвітували керівники пологових будинків №3, №4, №9 та патологоанатомічне бюро.

Так, директорка КНП «Міська стоматологічна поліклініка № 1» Світлана Свідлова, зокрема, розповіла, що з квітня 2023 р. на підприємстві відбулась реорганізація шляхом приєднання чотирьох стоматологічних поліклінік №2, №3, №6 та №7 з різних районів міста. Наразі підприємство обслуговує понад 500 тисяч населення у шести районах міста Запоріжжя та Запорізькому районі. Надає стоматологічну медичну допомогу населенню всіх вікових груп (понад 80 тисяч відвідувань на рік, у тому числі й 7-8 тисяч внутрішньо переміщених осіб).

- Після реорганізації ми зберегли кадровий потенціал. У нашому штаті більше 350 штатних одиниць, у тому числі 120 висококваліфікованих лікарів. Стоматологічна поліклініка містить лікувальні підрозділи у всіх районах міста: 5 стоматологічних відділень для дорослих і дітей, у тому числі терапевтичне, хірургічне, ортодонтичне і 5 ортопедичних відділень, - додала Світлана Свідлова.

Що ж до центрів первинної медико-санітарної допомоги, тільки КНП «Центр ПМСД №2» обслуговує більше 120 тисяч мешканців Шевченківського і Заводського районів та має 10 місць надання медичних послуг, розташованих у різних локаціях. Згідно з рішенням сесії від 07.12.2022 № 47 «Про реорганізацію юридичної особи – КНП «ЦПМСД № 4» шляхом приєднання до КНП «ЦПМСД № 2» відбувся процес реорганізації, який тривав з 7 грудня 2022 по 19 жовтня 2023 року.

Станом на початок поточного року у Центрі налічується 96 лікарів та 119 медичних сестер, на початку 2024 року їх кількість сягне відповідно 119 і 148. Загалом укладених декларацій з сімейними лікарями згідно зі звітами НСЗУ станом на початок грудня налічується 120 948, а на почку січня 2023 року їх було 103 121. Джерело доходів: первинна медична допомога – сума фінансування Національною службою здоров’я України за 11 місяців поточного року склала 93 млн 178 тис. грн, за міською Програмою у галузі охорони здоров’я, котра фінансується з бюджету міста - 23 млн 189 тис. грн.

Цьогоріч на базі КНП «Центр ПМСД №2» на повну запрацював відділ сервісу, комунікації та промоції здоров’я, який забезпечує якісну комунікацію між медпрацівниками та пацієнтами. Все це вдалося втілити завдяки участі медзакладу у проєкті «Покращення профілактики, виявлення та менеджменту неінфекційних захворювань у громадах через покращення комунікації медичних закладів з мешканцями громад та внутрішньо переміщеними особами». Проєкт реалізує громадська організація «Медичні лідери» за підтримки GIZ за дорученням Уряду Федеративної Республіки Німеччина, яка допомагає лікарям створити і впровадити інформаційні програми про профілактику саме неінфекційних захворювань. Так, тепер пацієнти можуть швидко додзвонитись до нового відділу, отримати вичерпну інформацію про роботу закладу чи надавані тут медичні послуги. Також залишити свій відгук стосовно роботи закладу або медиків й отримати зворотній зв'язок.

Центр ПМСД № 10 надає невідкладну допомогу мешканцям Олександрівського та Вознесенівського районів та лівобережної частини Дніпровського району. Згідно з укладеними деклараціями про вибір лікаря обслуговуються 122 200 осіб, з яких – 25 951 дітей та 96 249 дорослих.

За 2023 рік дохід підприємства складе 108,198 млн грн. Доходи надавача послуг за програмою медичних гарантій від НСЗУ – 79, 859 млн грн. У 2024 році планується отримання доходів на суму 128, 840 млн грн. Доходи надавача послуг за програмою медичних гарантій – 103, 312 млн грн.

КНП «Центр ПМСД № 5» обслуговує дитяче та доросле населення та має у своїй структурі 8 амбулаторій, з них 3 амбулаторії для дітей. Пункти невідкладної допомоги для дитячого та дорослого населення та чергові кабінети. Потужність 877 відвідувань у зміну. Укладено 71088 декларацій. За 10 місяців 2023 року було прийнято 27538 пацієнтів, з них дітей - 16786.

За 10 місяців 2023 року Центр ПМСД № 5 отримав доходів 56 777 тис. грн. Від НСЗУ надійшло 47 838 тис. грн, за оренду – 690 тис. грн, з міського бюджету – 8 249 тис. грн. Завдяки підтримці міської влади вдалося закрити потребу у туберкуліні, забезпечити осіб зі стомою потрібними засобами, хворих на фенілкетонурію дітей - спецхарчуванням, а дітей з малозабезпечених сімей – сумішами. Крім того, вдалося організувати транспортування на діаліз хворих на хронічну хворобу нирок, відшкодувати пільгові рецепти, здійснити оплату за комунальні послуги та енергоносії.

- У нашому Центрі організований прийом тимчасово переміщених осіб незалежно від наявності укладеної декларації з лікарями Центру. Ми облаштували відокремлений кабінет, куди можуть звертатися люди без декларації і внутрішньо переміщені особи в тому числі. Тому що не всі вони мають бажання укладати декларації. Вони без перешкод обслуговуються при вході до лікувального закладу, - зазначила директорка КНП "Центр ПМСД № 5" Ганна Міхантьєва. 

Відзвітували про свою діяльність і міські лікарні. Так, КНП «Міська лікарня №1» є закладом вторинного рівня надання амбулаторної та стаціонарної спеціалізованої меддопомоги населенню. Стаціонарна цілодобова медична допомога надається на 250 ліжках 6 профілів: терапія, загальна хірургія, неврологія, гінекологія, пульмонологія, кардіологія. Щороку стаціонарну меддопомогу тут отримують 3-5 тисяч пацієнтів, проводиться близько 500 оперативних втручань. Функціонує амбулаторно-поліклінічний підрозділ, де ведуть амбулаторний прийом фахівці 17 спеціальностей.

- Є відділення профілактичних оглядів та організована комісія щодо медичного огляду осіб призовного віку. На 2023 рік з НСЗУ укладено договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на суму 64 тис. грн, що на 48 тис. грн менше, ніж попереднього року. Зменшення відбулося в основному за пакетом медичних послуг № 9 – це амбулаторна медична допомога. Також цьогоріч вже перестав існувати пакет медичних послуг - стаціонарна медична допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою на ковід, - розповіла директорка КНП «Міська лікарня № 1» Анастасія Саржевська.

Щороку у медзакладі фіксується близько 260 тисяч відвідувань та виконується до 630 амбулаторний операцій.

У свою чергу КНП «Міська лікарня № 4» обслуговує населення Заводського району і надає стаціонарну допомогу терапевтичного профілю мешканцям лівобережної частини Дніпровського району. У структурі медзакладу функціонують такі підрозділи: стаціонар на 130 ліжко-місць, а саме – стаціонарне відділення на 100 ліжок та відділення фізичної та реабілітаційної медицини на 30 ліжок. Також амбулаторно-поліклінічний підрозділ з денним стаціонаром на 20 ліжко-місць і жіноча консультація.

- Стаціонарне відділення було сформоване минулоріч шляхом об’єднання чотирьох відділень. У цьому відділенні є ліжка терапевтичного, ендокринологічного, кардіологічного, неврологічного профілю, ліжка для надання паліативної та інтенсивної допомоги. Є відділення променевої діагностики і клініко-діагностична лабораторія. Є приймально-діагностичне відділення. Лікарня має договір на 10 пакетів надання медичної допомоги, - наголосила директорка КНП «Міська лікарня № 4» Інна Бочарникова.