Заступник міського голови Андрій П’ятницький та підпорядковані йому підрозділи відзвітували про виконану у 2023 році роботу

20.12.2023 09:55

У великій залі міськвиконкому відбулось обговорення звіту заступника міського голови Андрія П’ятницького та підпорядкованих йому КП «Запоріжринок», департаменту економічного розвитку, департаменту адміністративних послуг про фінансово-господарську діяльність у 2023 році.

Розпочала виступ виконуюча обов’язки директора КП «Запоріжринок» Марина Макаренкова. Вона зазначила, що комунальне підприємство є найбільшим в Україні серед аналогічних, адже до його складу входять аж 8 комунальних ринків. «Запоріжринок» є прибутковим підприємством та веде свою діяльність за рахунок власних обігових коштів. У 2023 році дохід від діяльності підприємства склав 43 млн 900 тис. грн. У 2024 році його планується збільшити до 45 млн 435 тис. грн. Витрати КП цього року склали 39 млн 973 тис. грн.

Впродовж року фахівці підприємства виконували роботи з благоустрою комунальних ринків. Зокрема було відремонтовано під’їзні дороги, оновлено торговельні павільйони, приведено до ладу зони паркування. Наступного року цю роботу буде продовжено.

Директор департаменту економічного розвитку Наталія Новак зазначила, що цього року на департамент були покладені нові функції. Зокрема це підприємництво та регуляторна політика, замовлення робіт з термомодернізації об’єктів бюджетної сфери, адміністрування послуги «єВідновлення», компенсація підприємцям за проживання вимушених переселенців. Також одним із нововведень стала розробка плану відновлення та розвитку громади до 2027 року. Наразі спільно з галузевими департаментами ведеться відбір проєктів, які будуть включені до цього плану.

Для реалізації запланованого департамент активно бере участь у державних програмах відбудови. Так, було залучено кошти Фонду ліквідації наслідків збройної агресії на відбудову 11 запорізьких багатоповерхівок, зруйнованих внаслідок ракетних атак. Також було подано заявку на придбання 23 одиниць спеціальної техніки для комунальних підприємств. Наразі вона знаходиться на розгляді профільного міністерства. Крім того, Запоріжжю було надано субвенцію на проєктування, відновлення, будівництво, модернізацію, облаштування, ремонт об’єктів будівництва громадського призначення соціальної сфери, культурної спадщини, житлово-комунального господарства у розмірі 15 млн грн для облаштування найпростіших укриттів.

Також ведеться активна робота з розвитку енергозбереження та енергоефективності. У Запоріжжі було вибудовано трирівневу систему енергоменеджменту. Ведеться постійний енергомоніторинг 550 об’єктів. Відповідно до зобов’язань, покладених на міську раду Угодою мерів щодо клімату і енергії, триває оновлення муніципального енергетичного плану, проводяться заходи з енергозбереження. Також місто продовжує брати участь у міжнародних проєктах Європейського інвестиційного банку, німецького банку розвитку KfW, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) тощо.

Що стосується надання адміністративних послуг, то цього року було збільшено кількість послуг з 268 до 286. Загалом мешканцям міста було надано понад 77 тисяч послуг та більше 90 тисяч консультацій. Як зауважила директорка департаменту адміністративних послуг Наталя Мила, найчастіше запоріжці звертались за:

  • послугами щодо тимчасового розміщення та компенсації витрат за поселення ВПО;
  • отриманням щомісячної допомоги у розмірі 10 тис. грн власникам зруйнованого або непридатного до проживання житла внаслідок російської агресії;
  • державною реєстрацією права власності на нерухоме майно;
  • державною реєстрацією юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
  • вклеювання фотокартки до паспорта громадянина України.

Департамент також долучився до кампанії з рекрутингу, яка проводилась представниками Національної гвардії України, Національної поліції України та Державної прикордонної служби. На базі двох ЦНАПів було організовано центри рекрутингу з набору до лав Гвардії наступу.

У 2023 році розпочато роботу з міграційною службою з впровадження послуг у сфері видачі паспортів та сервісним центром МВС з впровадження послуг у сфері реєстрації, перереєстрації транспортних засобів.

Також для містян, військовослужбовців, вимушених переселенців спільно з фахівцями юридичної клініки ЗНУ запроваджено надання юридичних консультацій на території центрального ЦНАПу.

Фахівці департаменту постійно працюють над розширенням та спрощенням процесу отримання адміністративних послуг. Частину послуг вже можна отримати в електронному вигляді. Крім того, аби зменшити навантаження на бюджет міста, департамент активно залучає міжнародних партнерів. Налагоджена співпраця з проектом USAID (Демократичне врядування на сході Україні), в рамках якого планується поліпшити якість надання адмінпослуг, покращити інклюзивні умови для відвідувачів з інвалідністю, зокрема за рахунок закупівлі дороговартісного обладнання для ЦНАПів.

Підсумовуючи зазначене, заступник міського голови Андрій П’ятницький наголосив, що наступного року планується вирішити питання з МВС щодо повноцінного запровадження в ЦНАПах послуги видачі технічних паспортів на транспортні засоби. Також опрацьовується питання прийому і проведення екзаменаційних послуг. Буде продовжено й роботу з міграційною службою щодо видачі паспортів. Окрім цього, серед пріоритетів на наступний рік – наближення послуг до містян з особливими потребами. Ще розглядається проєкт так званої «мобільної валізи» - це мобільний офіс, який надасть можливість надавати послуги за межами ЦНАПів.