Завдяки діяльності «Інституту розвитку міста» за рік Запоріжжя отримало підтримку на понад 586 мільйонів гривень

21.12.2023 12:50

Заступники міського голови та підпорядковані їм департаменти, управління, комунальні підприємства продовжують звітувати про свою фінансово-господарську діяльність у 2023 році. Вагомі досягнення показала комунальна установа «Інститут розвитку міста», яка активно співпрацює зі всеукраїнськими та міжнародними партнерами задля постачання допомоги для ВПО та населення міста Запоріжжя, посилення спроможності комунальних підприємств і служб в умовах війни.

Основними напрямками діяльності «Інституту розвитку міста» є гуманітарна діяльність, координація допомоги, міжнародна співпраця, проєктна робота, відновлення та розвиток, комунікації та промоція. Так, найбільше уваги цього року було зосереджено на гуманітарному реагуванні. За безпосереднього сприяння та участі комунальної установи було залучено гуманітарної допомоги на суму понад 112 млн грн. Наразі з Запоріжжям співпрацюють понад 100 міжнародних організацій, благодійних фондів, посольств тощо. Загалом за рік партнери надали нашому місту допомоги на загальну суму понад 586 млн 472 тис. грн.

Серед пріоритетних напрямків діяльності підприємства – забезпечення комунальних підприємств міста. Цього року міські КП отримали від міжнародних донорів 22 різноманітних транспортних засобів – екскаватори, навантажувачі, вантажні та легкові автомобілі. Благодійники надали також будівельні матеріали на суму понад 12 млн грн. Їх використовують для ліквідації наслідків ракетних атак. Крім того, міжнародна організація GEM замінила 2200 вікон в житлових будинках.

За напрямком охорони здоров’я також ведеться активна робота. Пріоритетним є забезпечення міських лікарень медпрепаратами, виробами медичного призначення, витратними матеріалами, медичним обладнанням. Також за цей рік було отримано 11 автомобілів «швидкої допомоги», відремонтовано укриття в міській дитячий лікарні № 5.

Ще один з напрямків – облаштування найпростіших укриттів у навчальних закладах, забезпечення їх генераторами, засобами обігріву, організація змістовного дозвілля. Влітку група учнів загальноосвітніх закладів відвідала міста-побратими Лахті та Магдебург. Також вихованці ДЮСШ «Локомотив» виїздили на тренування до міста Оберхаузен. Після поїздки партнери передали спортивній школі спорядження. Крім того, налагоджена плідна співпраця з організацією ЮНІСЕФ. Партнери постійно передають набори для дітей та вчителів, також у Запоріжжі організована робота 11 точок «Спільно».

Не менш важливим напрямком роботи є організація роботи Пунктів Незламності. Багато партнерів допомагають засобами обігріву, запасами води, харчування, спальними комплектами, генераторами, дрібним обладнанням. Також партнери допомагають і з реагуванням на надзвичайні ситуації. Зокрема від проєкту USAID UCBI було отримано обладнання для кризових автобусів, які працюють на місцях прильотів ворожих ракет. Також були надані комплекти для мобільних пунктів допомоги, а ЗКСВАСС «Кобра» отримала комплекти спеціального та захисного спорядження.

Також з пріоритетних напрямків – забезпечення місць компактного проживання для вимушених переселенців. На сьогоднішній день у Запоріжжі перебувають 158 тисяч вимушених переселенців. Частина з них проживають у 9 комунальних гуртожитках. Постійно ведеться робота з забезпечення ВПО побутовою технікою, проводяться ремонти в кімнатах, місцях загального користування, надаються речі першої необхідності. Також ведеться соціально-психологічна робота. Крім того, в місті працюють 7 шелтерів, організованих благодійними організаціями. Містом були надані приміщення в оренду за символічну суму, також там за кошти міського бюджету було виконано ремонти.

Не припиняється робота з налагодження партнерських відносин з містами-побратимами. Вже є плідна співпраця з містами Оберхаузен, Лахті, Лінц, Магдебург тощо. Також було відновлено комунікацію на рівні муніципалітетів з містом Бірмінгем. Оновлено й підписано Меморандум про взаєморозуміння.

«Інститут розвитку міста» також бере активну участь у процесі підготовки до розробки Плану повоєнного відновлення та розвитку. Триває співпраця з міжнародною урбаністичною коаліцією Ro3kvit, яка готова долучитись до планування повоєнного відновлення міста і створення проєктів соціального житла.

Наступного року пріоритетними напрямками діяльності установи визначені наступні:

  • розробка інвестиційних, грантових та інших проєктів для залучення фінансування з альтернативних джерел;
  • співпраця з містами-побратимами і партнерськими громадами;
  • участь у формуванні позитивного іміджу та промоції громади;
  • залучення гуманітарної, благодійної, волонтерської допомоги для потреб громади, робота гуманітарного хабу, участь в антикризових заходах тощо.